Fiskebåten sjönk utanför Skärhamn. Foto: Kustbevakningen

Fiskebåt sjönk utanför Tjörn – en räddad

Uppdaterad
Publicerad

En fiskebåt sjönk väster om Skärhamn på Tjörn under söndagsmorgonen. En man räddades och Kustbevakningen har nu startat en miljöräddningsoperation för att förhindra att olja läcker ut i vattnet.

Sjöräddningen fick larmet klockan 08:54. En fiskare meddelade att hans båt tog in vatten och trots att han försökt pumpa ut det blev det inte bättre. Den hade börjat sjunka.

– När vi väl kom på plats 25 minuter efter larmsamtalet förvärrades läget snabbt. Mannen klarade sig oskadd i sista sekund som tur är, säger Birgitta Öckermark, flygräddningsledare på Sjöräddningen.

Miljöräddningsoperation

Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen försökte tömma båten på vatten men den tog in mer än vad pumparna klarade av och fiskebåten sjönk.

Kustbevakningen har nu startat en miljöräddningsoperation då olja kan läcka ut i vattnet.

– Den ligger på cirka 37 meters djup och vi kommer att skicka ner en undervattensrobot för att se hur den ligger och utvärdera om vi måste tömma den på oljor eller ta upp hela båten, säger Mattias Heneborn, räddningsledare på Kustbevakningen.

De ämnen som riskerar att läcka ut är diesel, hydraulolja och smörjolja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.