Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter Anna Adersjö intervjuar Västfastigheter rörande alkoholnotan. Se klippet ovan. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Drack för 13 000 – skickade notan till skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan SVT Nyheter Väst avslöja hur regionen återigen varit på konferens med byggbolag – och låtit skattebetalarna stå för alkoholnotan. Den här gången handlar det om drygt 13 000 kronor, i projektet Nya Kungälvs sjukhus.
– Det är inte acceptabelt, säger Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter.

I september berättade vi hur regionens representant festat med byggbolaget NCC 2015, i projektet barnsjukhuset.

På Björholmens marina sealodge drack deltagarna cider, starköl och vin.

Nu handlar det istället om Nya Kungälvs sjukhus, där Skanska och regionen varit på två olika konferenser under 2016. På Björholmens marina sealodge var det 19 personer som åt middag och övernattade i maj 2016. Och på Smögens hafvsbad var 44 personer i oktober samma år. De åt middag och övernattade – och drack också fördrink, vin, öl och cider. På middagarna deltog flera personer i beslutsfattande ställning för projektet Nya Kungälvs sjukhus.

Här är en del av den alkohol som deltagarna på konferensen drack.

Den totala kostnaden för alkoholen blev 13 500 kronor, som regionen fick stå för

Först när vi begärde ut alla fakturor för representation i projektet, så upptäckte Västfastigheter att de betalat för alkohol. De har alltså inte själva granskat fakturorna.

”Ska inte förekomma”

– Det här ska inte förekomma, säger Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter.

Nu har vi hittat det i ett projekt och sedan i ytterligare ett, i hur många andra projekt kan det finnas alkoholfakturor i? 

– Det anser jag att det ska vi inte ha på några andra ställen. Det här är ju några år tillbaka i tiden. Det ska det inte finnas.  

Men när vi hittade det i barnsjukhuset i september, tyckte ni inte då att det fanns anledning att kolla i de andra projekten? 

– Vi har tittat i flera av projekten.  

Men inte i Kungälvs sjukhus?

– Kungälvs sjukhus är tre år tillbaka i tiden. Det är det som är utmaningen. Vi har inte tittat på det förrän du begärde ut dem, säger Lars Jansson.

”Jobba med förbättringar”

Efter SVT Nyheter Västs granskning av nya barnsjukhuset inledde regionen en extern utredning av Västfastigheter, som nyligen blev klar. Den pekade på flera brister hos regionens egen fastighetsförvaltare.

– Vi ska nu tillsammans med koncernkontoret jobba vidare med de förbättringar som vi behöver göra för att genomlysa våra projekt, säger Lars Jansson.

Skanska uppger i ett mejl till SVT att de tillämpat Skanskas restriktiva alkoholpolicy som innebär ”max två enheter (öl/vin) per person till middagen samt i förekommande fall en välkomstdrink (öl/vin)”. De skriver att de borde tillämpat regionens striktare alkoholpolicy. Skanska uppger också att de drinkar som förekom endast innehöll öl eller vin och inte starksprit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet