Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Zaid Ibrahim är en av de drabbade bilägarna som fått sin bil utbränd.

Oroligheter i Lövgärdet – efter polisens insats mot knarklangarna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ökat sitt fokus mot drogförsäljning i Lövgärdet i Göteborg, något som skapat oroligheter. Sammanlagt har det varit 25 bilbränder i området från och med november.

Doften av bränt gummi ligger kvar i luften på måndagsmorgonen på parkeringen vid rosmaringatan. Bilägaren Zaid Ibrahim vandrar oroligt runt sin bil som är helt utbränd och lite klädd i snö. Hans bil är en av tre som brann under söndagen.

– Det händer nästan varje dag, säger Zaid Ibrahim.

Känns det så?

– Ja, man börjar tänka på att flytta härifrån, säger Zaid Ibrahim.

Zaid Ibrahims bil är bara en av de bilar som brunnit i de 25 bilbränder som varit i Lövgärdet sedan i november, nästan tre i veckan i snitt.

Ökad press mot droghandel

Enligt polisen i nordöstra Göteborg har de ökat sin närvaro i området på senare tid. De har tillsammans med bostadsbolagen försökt minimera droglangarnas ytor att jobba ostört.

– Det är ganska vanligt att det blir en reaktion när man börjar trycka i ett område. De försöker avleda polisens resurser mot bränder istället för mot dem, säger lokalpolisområdeschef i nordost i Göteborg Ulf Merlander.

Fyra unga män

När Zaids bil brann såg ett vittne fyra unga män som sprang från bilen. Fem personer togs av polisen under söndagen, fyra av dem minderåriga men polisen kan inte binda dem till branden. Däremot är Ulf Merlander säker på att oroligheterna kommer mynna ut i lugn när polisen kommit längre i sitt arbete.

– Sakta men säkert kommer vi samla på oss information som kommer göra att vi lagför de här individerna och då kommer det lugna ner sig, säger Ulf Merlander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer