Isabelle Cermanns ena dotter Yoline fick läggas in på sjukhus på grund av en RS-virusinfektion. Foto: SVT

Fler och fler blir sjuka av RS-viruset

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av så kallade RS-virusinfektioner ökar just nu, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Infektionen är ofarlig för de flesta, men spädbarn som drabbas kan få svårt att andas och behöva vård på sjukhus.

RS är en sorts förkylningsvirus som påverkar luftvägarna. Barn under ett år och personer över 65 drabbas ofta hårdast av viruset, som för de flesta inte upplevs värre än en vanlig förkylning.

Antalet RS-diagnoser ökar. Varannat år brukar viruset drabba särskilt många. Foto: SVT

Isabelle Cermanns dotter Yoline fick läggas in på sjukhus i slutet av januari, efter att ha fått hög feber och svårt att andas. Dottern är snart 18 månader, och Isabelle Cermann blev förvånad när hon visade sig ha RS.

– Hon är ju inte så liten längre, säger Isabelle Cermann.

Sondmatning och syrgas

Yoline blev kvar på sjukhuset i sex nätter och fick syrgas, mat via sond och senare dropp. Två veckor senare är hon energisk igen. Isabelle Cermann säger att det inte går att undvika virus helt, hur man än försöker.

– Man kan inte vara orolig jämt, man måste leva också. Vi undviker öppna förskolan just nu, eftersom alla är sjuka på ett eller annat sätt, men vi kommer att komma tillbaka, säger hon.

Läkaren lugnar

Mårten Larsson, barnläkare på Drottning Silvias barnsjukhus, håller med Isabelle Cermann om att det är svårt att helt skydda barnen från infektioner. Han råder föräldrar som är oroliga för att barnen drabbats att först och främst kontrollera att barnen äter.

– Ett barn som ammar är sällan ett riktigt sjukt barn, och tar de flaskan är det samma sak, säger han.

Enligt Mårten Larsson är det viktigt att komma ihåg att RS-viruset för de allra flesta barn inte blir värre än en vanlig förkylning.

– Med hosta, snuva, feber och en hel del gnäll under tiden. Det brukar gå över av sig själv efter en till två veckor.

RS-virus hos barn

En RS-virusinfektion brukar börja som en vanlig förkylning.

Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär. Det är framför allt barn som är yngre än ett år som kan bli ordentligt sjuka, med besvärlig hosta och svårigheter att andas.

Då kan du behöva söka vård för barnet omgående. Detsamma gäller om barnet tillhör en riskgrupp, till exempel har en lungsjukdom.

Vissa barn har större risk att bli svårare sjuka vid en RS-infektion. Om något av följande stämmer räknas ditt barn till en riskgrupp:

  • Barnet är yngre än två månader.
  • Barnet är född mer än fem veckor för tidigt, fram till att hen är ett år gammal.
  • Barnet har någon immunbristsjukdom.
  • Barnet är under två år och har en kronisk lungsjukdom.
  • Barnet är under två år och har någon hjärtsjukdom.
  • Barnet är under två år och har någon neurologisk sjukdom.

Källa: 1177

Så många RS-diagnoser har ställts under vintersäsongen

Siffrorna gäller från vecka 40 förra året till och med vecka 5 i år. Inom parentes ser du antalet under vecka 5. RS-diagnoserna är sorterade efter vilket labb proverna har analyserats på.

Borås – 25 (7)

Göteborg – 225 (38)

Skövde 35 (2)

Trollhättan 63 (19)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.