Fredrik Barthold har sett en stor ökning av antalet bokningar av båtplatser i gästhamnar. Foto: Privat/TT

Fler och fler vill förboka båtplats i gästhamn

Uppdaterad
Publicerad

Intresset växer för de bokningsbara båtplatserna på västkusten. Möjligheten att förboka sin plats i en gästhamn har funnits sedan 2010, och antalet bokningar har ökat varje år sedan dess.

Fredrik Barthold driver den bokningstjänst som många gästhamnar på västkusten är anslutna till.

– Merparten av platserna i hamnarna är fortfarande drop-in. Men fler och fler får upp ögonen för de bokningsbara platserna, säger han.

Lockar festivalbesökare och bröllopsgäster

Särskilt stort är trycket på populära hamnar som Koster och Fjällbacka, men även under lokala evenemang. Båtplatserna under Amaze festival i Smögen är redan fullbokade. Det är också vanligt att sällskap bokar båtplatser tidigt inför bröllop och andra privata fester.

– Vi ser också att äldre personer och familjer med små barn som har svårare att vara flexibla och ligga längst ut bokar tidigt, säger Fredrik Barthold.

Han tycker inte att bokningsmöjligheten inskränker friheten i båtlivet.

– Man har aldrig varit garanterad båtplats i hamnar som Smögen eller Fjällbacka. Det är inte semester att behöva stressa in i en hamn senast klockan elva för att få plats, säger han.

Hoppas att fler ska upptäcka båtlivet

Fredrik Barthold njuter själv av livet på sjön och gläds åt den fina sommaren, som han hoppas kommer få fler att upptäcka tjusningen med båtlivet. Konkurrensen om svenskarnas semesterdagar är hård, och enligt Fredrik Barthold har kraven på de svenska gästhamnarna ökat ordentligt under de senaste tio åren. Det handlar om elförsörjning för att kunna ladda surfplattor och telefoner, och en genomgående god service och standard.

– Köper du en dyr båt och slåss om båtplatserna på västkusten förväntar du dig bra service. Vi måste leverera för att konkurrera med resor till Medelhavet, till exempel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.