Foto: SVT

Fler paviljonger efter fuktproblem

Publicerad

Det kan dröja flera år innan en ny skola är på plats i Mark. Lösningen under tiden ser ut att bli fler paviljonger.

Det är svenska i paviljongen för åttorna på Lyckeskolan. Stina Johansson är allergiker och var en av dom som kände av skolmiljön i våras. Hon plågades då av huvudvärk.

– I vissa flera lokaler har det varit väldigt svårt, säger hon.

”Det är olyckligt”

Lyckeskolan har diskuterats länge i Marks kommun. Då flera i personalen fått symptom i våras som huvudvärk och rinnande ögon togs under sommaren prover.

Dagen före skolstart fick kommunen provsvaren. Stora fuktproblem. Lokalerna var olämpliga att vistas i och det beslutades att inte öppna skolan.

– Det är olyckligt att byggnaden har så stor problematik. Hade det kunnat undvikas så hade det varit det mest optimala, säger Dennis Reinhold, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Liberalen Sofia Sjöstrand leder Barn- och utbildningsnämnden. Hon tycker att den politiska processen kring Lyckeskolan tagit lång tid.

– Jag önskar att det gått fortare, säger hon.

Vintern kommer

Nu får niorna hålla till på gymnasiet och sjuorna och åttorna i andra tillfälliga lokaler.

Framöver planeras fler paviljonger då det kan dröja flera år innan en ny skola kan vara på plats.

– Vintern kommer. Då behöver vi ha samlingslokaler för eleverna när det blir ruskigt väder, säger Dennis Reinhold, förvaltningschef på Barn- och utbildningsförvaltningen.

Ännu är inget slutgiltigt beslut taget om en ny skola. Men ansvarig politiker hoppas att en ny skola ska vara färdig 2018.

– Det är ett optimistiskt mål. Men siktar man på det kanske det kommer kort därefter i alla fall, säger Sofia Sjöstrand, (L) ordförande för Barn- och utbildningsnämnden.

För åttorna i paviljongen är snart dags för lunch. Men då den vanliga matsalen är stängd för närvarande får de knalla till kommunhuset för käk.

– Vi kommer gå ganska mycket runt i Kinna. Det känns konstigt att vi inte ska ha alla saker på samma ställe, säger Stina Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.