Robert Karlsson, biträdande regionpolischef Västsverige. Foto: SVT

Flest skjutningar på fyra år i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Jämfört med de senaste åren har det varit betydligt fler skjutningar i Västsverige i år. Hittills har åtta personer dött i skottlossningar under 2018. Polisen beskriver det ändå som att 2018 års siffror inte sticker ut om man jämför över lite längre tid.

Fram till den 17 december i år hade Västsverige drabbats av 56 bekräftade skjutningar. Dom flesta har varit i Göteborg där polisen har konstaterat att det skjutits vid 44 tillfällen.

Totalt har årets skjutningar lämnat 27 skadade bakom sig och åtta personer har dött.

– Vi ser att trenden med automatvapen, att man skjuter för att döda och använder sprängmedel fortsätter, säger Robert Karlsson.

Samma nivåer som tidigare

2018 års siffror är betydligt högre än de senaste tre åren. Men polisen beskriver det ändå som att siffrorna för 2018 inte sticker ut särskilt mycket, och enligt Robert Karlsson har polisen tagit mark av kriminella nätverk de senaste åren.

Polisen har gjort en sammanställning av knappt 150 personer som rör sig i kriminella kretsar. Sammanställningen visade att personerna hade nästan 1 500 domar på sig tillsammans.

– Det som möjligtvis är lite svagt är att domarna är lite för korta när det gäller den här värsta gruppen som är beredd att ta till väldigt kraftigt våld och göra nästan vad som helst  för en kränkning, en narkotikaaffär som har gått snett eller något annat litet så är man beredd att ta till väldigt kraftigt våld, säger han.

Polisen vill ha hårdare straff

Enligt polisen har det också skett ett trendbrott i områden där kriminella grupperingar har haft väldigt stort inflytande på lokalsamhället och människor inte har velat prata med polisen.

– Vi är på väg in i de här områdena nu och tar den ytan som kriminella tidigare har haft och det gör att det blir mycket svårare att vara kriminell. Vi har ett bättre samarbete med lokalsamhället som är väldigt fördelaktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.