Jonas Blanck, verksamhetschef akutmottagningen Näl. Foto: SVT

Högt tryck på akuten på Näl under andra smittovåg

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 sprider sig inför julhelgerna. På akuten på Näl minskar inte söktrycket så mycket som under den första vågen i våras.

– Primärvården avlastade akutmottagningen under våren, säger Jonas Blank, verksamhetschef för akutmottagningen på Näl.

En normal dag på akutmottagningen söker drygt 200 patienter. Men när den första vågen av Covid-19 spreds under våren minskade antalet till runt 150 personer, inklusive patienter med symtom från covid-19.

Men så ser det inte under ut under hösten. Söktrycket på akuten är fortfarande högt. Ungefär 190 patienter söker vård, inklusive patienter med symtom från covid-19.

Coronaviruset i Västsverige

– Det var sannolikt så att primärvården hade det lugnare och hade bättre förutsättningar att ta emot patienter. Det avlastade akutvården, säger Jonas Blank, verksamhetschef för akutmottagningen på Näl.

Men nu har primärvården fått uppdraget med provtagning. Då ökar trycket på akutmottagningen i Trollhättan.

– Behöver man stöd när man ska söka vård är det i första hand 1177, men är man akut sjuk ska man söka till akutmottagningen, säger Blank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet