I klippet berättar mäklaren om det ökade intresset: ”Hundra familjer på visning”. Foto: SVT/Google

Fler vill köpa tomt under pandemin: ”Kunde aldrig drömma om så mycket folk”

Uppdaterad
Publicerad

Det höga trycket på villamarknaden har spillt över på tomtmarknaden. Under pandemin har fler intresserat sig för att köpa tomt, enligt flera aktörer som SVT pratat med.

–  Det finns inte så mycket att välja på. Jag tror att man kollar på andra alternativ som att bygga ett hus istället för att köpa ett begagnat, säger Johan Pålsson, mäklare i Göteborg.

I klippet berättar mäklaren om det ökade intresset: ”Hundra familjer på visning”.

Johan Pålsson har märkt av att fler än vanligt intresserat sig för de tomter han sålt under pandemin. I höstas sålde han en tomt till rekordpris i Hisings Backa.

På bostadssajten Hemnet har det sålts betydligt fler tomter under pandemin än året innan. I Västra Götaland har försäljningen ökat med över 50 procent det senaste året jämfört med året innan. I Sverige som helhet är samma siffra över 60 procent.

— Det finns en hög efterfrågan på tomter som gör att mycket av det som ligger ute säljs snabbt. Vanligtvis tar det längre tid att sälja tomter än villor men nu har trycket varit högt, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Foto: SVT Design
Foto: SVT Design

Sålda tomter på Hemnet

Kommuner med flest tomtförsäljningar i Västra Götaland

1 maj 2020 – 30 april 2021

Göteborg: 115

Tanum: 73

Lerum: 71

Uddevalla: 71

Härryda: 59

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.