Personal i hemtjänsten larmade om dålig arbetsmiljö. Foto: SVT

Flera brister på vård- och äldreförvaltningen i Borås

Publicerad

Missnöjet pyr bland personalen. Nu visar en externa granskningen på flera brister inom vård- och äldreförvaltningen i Borås.

– Det är klart att vi känner en väldig frustration.

Det var i oktober som vård- och äldrenämnden beslutade om en extern granskning. Detta efter att det stormat på förvaltningen.

– Det var en väldig turbulens framför allt inom hemtjänsten där personalen larmade om dålig arbetsmilljö. Och vi i politiken kände inte att våra beslut nådde hela vägen ut, säger Ida Legnemark (V), ordförande för vård- och äldrenämnden.

En stor del av missnöjet från personalen rörde arbetstidsmodellen och schemaplaneringssystemet. Den granskning som gjorts har också tittat på schemaläggningen, men även hur styrning och kommunikation fungerar.

– Det handlar om att styrningen inte fungerat. Där har vi vidtagit vissa åtgärder redan. Till exempel att fyra chefsled har blivit tre för att få en snabbare och rakare kommunikation, säger Ida Legnemark (V).

Viktigt med andra ögon

Kerstin Hermansson (C) är vice ordförande i vård- och äldrenämnden. Hon är glad att det gjordes en extern granskning.

– Från oppositionen ansåg vi det viktigt att det kom in andra ögon och granskade medarbetarnas signaler om att det inte stod rätt tiill. Vi har fått en bekräftelse på de sakerna, säger hon.

Gör ett omtag

Rapporten konstaterar bland annat att personalbrist försvårar att arbeta enligt arbetstidsmodellen. Den slår fast att väsentliga beslut inte kommunicerats. Granskningen visar också att Borås stad valt vissa inställningar i schemaplaneringsverktyget som gör att det inte upplevs som användarvänligt.

– Vi kommer att ta ett omtag kring arbetstidsmodellen tillsammans med facket ute på våra arbetsplatser, säger Ida Legnemark (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.