• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: TT

Flera döms i hovrätten efter mord på Guldheden och Lidingö

Publicerad

Hovrätten går i stort på samma linje som tingsrätten och dömer flera personer för inblandning i de uppmärksammade morden i Guldheden i Göteborg och på Lidingö i Stockholm förra året. I några fall sänks straffen.

Det var en dag i maj 2018 som en 32-årig man sköts ihjäl med flera skott i en bil på Guldheden i Göteborg. Två veckor senare mördades en 57-åring på Lidingö.

En nu 20 årig man greps en tid senare, misstänkt för båda morden. Men åklagare och polis har hela tiden hävdat att han utfört morden på beställning av någon, en person som fortfarande inte är inringad.

Nu fastställer Hovrätten för västra Sverige tingsrättens dom. Mannen döms till 18 års fängelse vilket är maxstraffet för personer under 21 år.

En ung flicka, vid tidpunkten 16 år, dömdes även hon för mord i tingsrätten. För henne mildrar hovrätten straffet och anser att hon ska dömas för medhjälp till mord. Två års sluten ungdomsvård blir påföljden.

Strafflindring i flera fall

En då 17-årig pojke döms för mordet på Lidingö till fyra års sluten ungdomsvård, samma som i Tingsrätten.

En annan man, en 23-åring, som körde flyktbilen vid mordet på Lidingö dömdes i Tingsrätten till livstids fängelse. Han får nu istället 18 års fängelse.

En ung man som dömdes för medhjälp till mord efter att ha bränt flyktbilen frias från misstanken i Hovrätten. Enligt hans advokat är domen en stor lättnad:

– Min klient är självklart mycket glad och lättad av att ha blivit frikänd och helt rentvådd efter ett år och fyra månader i häkte, skriver advokaten Marcus Lodin i ett mejl till SVT Nyheter Väst.

Även ytterligare ett antal personer har varit inblandade i händelserna. Mer om händelseförloppet finns här.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mordet på Guldheden: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer