Anita Bergstedt (vänster), chef på Länsstyrelsens viltenhet, berättar om beslutet att utlysa skyddsjakt. Foto: SVT/TT

Flera får döda på Orust – en varg ska skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra angrepp mot tamdjursstammar på Orust fattar Länsstyrelsen i Västra Götaland beslut om att en varg ska skjutas. Runt 25 får har dödas i attackerna.

Det var i början av juli som den första vargattacken rapporterades, sedan dess har fler följt och runt 25 får har dödats.

– Det är inte så kul att komma ut och hitta flera döda får, det är en väldigt stress för djurägarna, säger Anita Bergstedt, chef på Länsstyrelsens viltenhet.

Jakt tillåts till 15 augusti

Just längst med västkusten är fåren extra utsatta, då turism, båtar och naturreservat gör att hagarna är öppna mot vattnet. Det gör att vargen lätt kan ta sig in i hagen. Det är inte helt ovanligt att varg dyker upp i Bohuslän, berättar Anita Bergstedt, men det är ovanligt att de stannar så länge.

– Och att den faktiskt angriper får vid upprepade tillfällen, säger hon.

Jakten får pågå till den 15 augusti, men det är långt ifrån säkert att vargen hinner skjutas på den tiden. Jaktlagen jagar varg om vintern, då snön gör det lättare att spåra.

Hör mer om jakten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.