Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera obehagliga fynd vid badsjö i Borås Foto: Privat/SVT

Flera obehagliga fynd vid badsjö i Borås

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt bomb och ammunition. Den senaste tiden har magnetfiskare gjort flera obehagliga fynd vid Byttorpssjön i Borås.

– Det var olustigt, säger magnetfiskaren Markus Longberg.

Det var i förra veckan som Markus Longberg fick ett oväntat napp när han stod och magnetfiskade vid Byttorpssjön. Han drog upp en misstänkt hemmagjord bomb.

– Nationella bombskyddsgruppen kallades till platsen och tog med sig det här föremålet, sa Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen i region Väst till Borås Tidning som var först med att rapportera om händelsen.

Hör Markus Longberg berätta om den obehagliga upptäckten och se vad som fiskats upp i klippet ovan.

Magnetfiske går ut på att med hjälp av starka magneter leta efter och dra upp metallföremål ur hav, sjöar och vattendrag. Magneten fästs i ett rep som sedan kastas ut eller sänks ner i vattnet.

Magnetfiske får utföras på platser som inte är skyddade med hänvisning till natur, kulturmiljö eller andra lokala föreskrifter.

Den som hittar farliga föremål som till exempel vapen och sprängämnen ska kontakta polisen.

Föremål som är från 1850 eller äldre och som saknar ägare räknas som fornfynd. Hittar du ett sådant ska du avbryta magnetfisket och anmäla fyndet till länsstyrelsen i det län där det hittats.

Och om du fiskar upp skräp och skrot är du själv ansvarig för att ta hand om det och lämna det till sopsortering och återvinning.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer