Foto: Robert Bezehag

Flera olyckor på E6:an

Uppdaterad
Publicerad

Vädret har ställt till det rejält i trafiken under dagen i Västsverige.

– Det är halka och snömodd som orsakar detta, säger Stefan Gustafsson som är polisens presstalesman.

Det har snöat ymnigt runt om i Västsverige under dagen. Under eftermiddagen har problemen varit som störst i Fyrbodal där bland annat en buss med 16 passagerare for in i mitträcket på E6 vid Grindsmotet i Kville i Tanums kommun. Ingen människa kom som tur var till skada. Och bara minuter tidigare hade en traktor och en personbil kolliderat i Munkedal på väg 930. Enligt polisen ska ingen ha kommit till allvarlig skada vid krocken. Strax före klockan fyra inträffade ännu en olycka på E6, denna gång vid Rabbalshede då en lastbil åkte in i mitträcket. Ingen ska heller där ha kommit till skada vid denna olycka, men det dröjde till 19:30-tiden innan trafiken släpptes på igen vid platsen.

”Går inte att styra”

Vid 15:30-tiden började polisen få in allt fler småolyckor från Skaraborg, och Räddningstjänsten i Falköping uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus.

– Vi har kraftig vind i Falköping just nu. Medelvinden ligger på tio meter per sekund, och i byarna är det uppemot 15. Snön yr rejält här. Vi var ute på en avåkning tidigare idag, och på vägen tillbaka stötte vi på två avåkningar till. På vissa ställen är det rejäl drivbildning, så det går inte att styra fordonen i det väglaget, säger Perry Malmberg, inre befäl vid Räddningstjänsten i Falköping.

”Hinner inte med att ploga”

Han avråder också från att ge sig ut om det inte är absolut nödvändigt.

– Trafikverket hinner inte med att ploga i och med att snön yr så mycket. Behöver man inte absolut ge sig ut så ska man undvika att köra idag.

Tidigare under dagen, omkring lunchtid, var problemen värst i de norra delarna av Bohuslän och motorvägen var avstängd på flera ställen vid olika tillfällen.

Flera bilister som kontaktade SVTs redaktion beskrev väglaget som mycket besvärligt och att blötsnö orsakade svårigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.