Foto: Mikael Berglund

Flera olyckor under morgontrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det är halt på flera håll i västområdet under lördagsmorgonen med flera olyckor som följd. Särskilt drabbad är E6 mellan Kungälv och Stenungsund. Även Halland har haft flera olyckor.

Det är glashalt på vägarna på flera håll i västområdet med många olyckor som följd. Bilar har voltat, kört i diket och krockat under natten och morgonen. Även i Halland och Skåne har blåljuspersonal haft fullt upp.

Räddningstjänsten vädjar till trafikanter att vara försiktiga.

– Snälla, se till att bromsa i tid innan avfarter och hålla avstånd. När det är så här halt går det inte att köra i 110 kilometer i timmen, säger Carl-Gösta Hermansson, insatsledare på Bohus räddningstjänstförbund.

Hermansson beskriver väglaget som mycket halt.

– Vi har i princip ”åkt skridskor” fram till de skadade på olycksplatserna. Det är en mycket lömsk halka. Innan det blev saltat, så var det svart-is på vägarna, så det är omöjligt att se om det är halt eller inte.

Många olyckor utanför Kungälv

Polis och räddningstjänst har fått in en lång rad larm om olyckor på E6 mellan Kungälv och Stenungsund där halkan ska vara särskilt allvarlig. Minst fem olyckor har inträffat under morgonen där bland annat två bilar har voltat.

Enligt polisen har minst två personer förts till sjukhus.

Även på E45 har halkan slagit till och orsakat olyckor.  Vid 7.20 körde fyra bilar in i varandra på E45 vid Agnesberg.

Halt på flera håll i landet

Det är inte bara västområdet som drabbats av halka vägar under lördagsmorgonen.

Enligt polisens presstalesperson Tommy Nyman är det glashalt på E6 även i Halland. Fem olyckor ska ha inträffat under natten och morgonen mellan Halmstad och Getinge.

Han ska dock inte fått besked om att någon skadats vid någon av olyckorna. Bland annat kolliderade två bilar i norrgående riktning mellan Kvibille och Getinge strax efter klockan sex i morse och vid 8.15 körde en personbil in i ett mitträcke strax norr om Halmstad.

Även i Skåne har olyckorna avlöst varandra.

–  Det är fläckvis halka och även om det är plusgrader kan vägbanan fortfarande vara kall. Olyckorna har koncentrerats främst kring Ängelholm och Helsingborgstrakterna vad jag kan se, säger polisens pressinformatör Åsa Emanuelsson till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.