Fler poliser till Göteborg i moderaternas budgetförslag. Foto: SVT

Fler poliser till Göteborg i M-budget

Uppdaterad
Publicerad

Flera poliser och 423 statliga miljoner till välfärdssatsningar, det är vad Moderaterna i Göteborg vill satsa på i sin budget för nästa år.

På tisdagen presenterade både Moderaterna i Sverige och Moderaterna i Göteborg sina skuggbudgetar för 2017, det vill säga hur deras budget skulle sett ut nästa år om de hade haft makten.

I Göteborg såväl som i riket fokuserar Moderaterna på att bryta utanförskapet.

53.500 i utanförskap

– Här i Göteborg är det 53.500 personer som befinner sig i utanförskap, utan arbete och därför bidragsberoende, säger Lars Hjälmered, Moderaternas näringspolitiske talesperson.

– Utanförskapet riskeras att förvärras de kommande åren på grund av de stora flyktingströmmarna och det blir den största utmaningen för oss att lösa, fortsätter han.

Moderaterna vill därför stimulera framväxten av fler arbeten genom att införa en förstajobbet-anställning, en form av lärlingsjobb, där man kombinerar utbildning och jobb under 18 månader, till lägre lön. Dessutom vill man tredubbla RUT-avdraget för skapa fler vägar in på arbetsmarknaden.

Mindre bidrag och lägre a-kassa

Samtidigt vill moderaterna minska bidragskostnaderna och införa ett bidragstak, lägre a-kassa och lägre sjukpeng.

Men genom dessa sänkningar blir ju människor fattigare och hamnar ännu mer i utanförskap? Ändå påstår ni att ni vill minska utanförskapet, hur går det ihop?

– Vi vill uppmuntra människor att arbeta och inte leva på bidrag, säger Lars Hjälmered (M).

– Om bidragen är för höga så är det  inte alltid lönsamt att ta ett arbete i stället för att leva på bidrag, menar han.

300 fler poliser till Göteborg

Moderaterna vill satsa mer på polisen och anställa 2000 fler poliser i hela landet.

– Det skulle för Göteborgs del innebära mellan 200 och 300 nya poliser och för hela Västra Götaland 600 extra poliser, menar Lars Hjälmered (M).

Dessutom vill moderaterna se fler civilanställda, bättre polisutrustning och höjda polislöner med 2000 kronor per månad utspritt över fyra år.

Ökat statsbidrag till Göteborg

I Moderaternas budget finns ett riktat statsbidrag till Göteborgs stad på 423 miljoner kronor för stärkt välfärd år 2017. Merparten av pengarna, 238 miljoner, ska gå till skolan. Här vill man bland annat satsa på flera undervisningstimmar, lovskola och läxhjälp, fler lärarassistenter och högre lön för skickliga lärare.

– Resterande statsbidrag på 185 miljoner behövs i huvudsak för Göteborgs stora andel av flyktingmottagande, säger Lars Hjälmered (M).

Budget i balans medför besparingar

Enligt (M) är deras budget i balans redan nästa år.

– Medan regeringen  lånar till sin budget så presenterar vi en budget i balans, säger Lars Hjälmered (M).

För att nå dit vill de bland annat ha höjd moms på mat, höjd fordonsskatt, lägre a-kassa och sjukpeng samt genomföra miljardbesparingar på migration.

Dessutom säger moderaterna nej till regeringens byggstöd och rensar bland åtgärderna i arbetsmarknadspolitiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer