Enligt Per Follin besöktes gården av uppemot 500 personer och antalet smittade kan komma att öka. Foto: SVT

Flera smittade av parasit efter kosläpp

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett kosläpp i trakterna kring Hjo har flera personer smittats av cryptosporidier, en sjukdom som orsakas av parasiter. Smittskyddet i Västra Götaland utreder just nu utbrottet.

– Vi kan konstatera att elva personer smittats och den gemensamma nämnaren är att de alla varit på ett kosläpp och varit i nära kontakt med kalvar, säger smittskyddsläkaren Per Follin till SVT Nyheter Väst.

Enligt Per Follin besöktes gården av uppemot 500 personer och antalet smittade kan komma att öka. Sjukdomen ger kraftiga diaréer, magsmärta, illamående, huvudvärk och feber.

Ett av de mest kända utbrotten av sjukdomen i Sverige skedde i Östersund 2010 när tusentals personer insjuknade då parasiten fanns i dricksvattnet.

”Tvätta händerna”

I Hjotrakten verkar det inte vara dricksvattnet som orsakat utbrottet den här gången, men Miljöförvaltningen är inkopplad.

– Kosläpp är ju inte farligt men vi vill poängtera vikten av att tvätta händerna efter djurkontakt, säger Per Follin.

Östersund var utan tjänligt dricksvatten under flera månader vintern 2010-2011.

Utbrottet i staden kostade minst 220 miljoner kronor, enligt en rapport. Kostnaderna baseras på sjukfrånvaro och produktionsbortfall för 27 000 personer.

Cryptosporidium är encelliga parasiter, så kallade protozoer. De förökar sig i kroppen hos människor och andra djur och sprids med avföringen. Infektionen kallas för kryptosporidios.

Den som drabbas rekommenderas att kontakta sin vårdcentral. Det är viktigt att dricka mycket samt att vara noga med handhygienen.

Källor: Livsmedelsverket och Nationalencyklopedin med flera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer