Undersköterskorna Marianne Bromberg och Rosa Nordh blev sjuka i Covid-19. Foto: SVT

Flest skyddsstopp på grund av corona i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götaland sticker ut i landet när det gäller skyddstopp med anledning av corona. De allra flesta har gjorts av skyddsombud på äldreboenden. En av dem som krävt åtgärder på arbetsplatsen är Marianne Bromberg, skyddsombud på Backahus i Göteborg. Hon blev själv smittad.

– Det var en traumatisk upplevelse, jag trodde jag skulle dö, berättar Marianne.

Ny statistik från Arbetsmiljöverket visar att de tagit emot 1500 anmälningar i hela landet om allvarliga tillbud med anledning av corona i olika branscher, de flesta från sjukhus och äldreboenden. 146 av dem har kommit in i Västra Götaland.

Här i länet har också 22 skyddsombud begärt skyddsstopp, vilket är i särklass flest av alla regioner. Nästan en tredjedel av landets alla skyddsstopp har varit i Västra Götaland.

Coronapandemin

Både Marianne Bromberg och hennes kollega Roza Nordh blev svårt sjuka i covid-19 och de är övertygade om att de smittades på jobbet, på äldreboendet Backahus på Hisingen i Göteborg. Marianne tycker det är allvarligt att de inte hade ordentlig skyddsutrustning. De fick hemmagjorda visir och dåliga munskydd, berättar hon.

– Får du ett munskydd som ser ut som ett smällkaramellpapper och det går sönder när du slickar lite på det, det är ju tragiskt, säger Marianne Bromberg, specialistundersköterska.

– Vi har till och med saknat tvål. Har du inte förutsättningar så blir det därefter, säger hon.

Anmälde bristerna

I slutet av april lämnade hon in en 66A-anmälan om allvarliga brister i arbetsmiljön, där hon som skyddsombud kräver åtgärder.

– Jag ska ju säkerställa att det finns rätt skyddsutrustning, jag måste ju larma. Annars gör jag ju fel, säger Marianne Bromberg.

Kollegan Roza Nordh, även hon specialistundersköterska, är också kritisk mot arbetsgivaren.

– De har misslyckats med sitt arbetsmiljöansvar, de har brustit. Man måste gå till botten med varför det har skett och göra en åtgärdsplan, säger hon.

Områdeschefen i stadsdelen Norra Hisingen berättar att de redan vid årsskiftet beställde skyddsutrustning, men att den sedan inte levererades. De har nu anmält alla anställdas sjukdom som arbetsmiljöskada.

– Det ingår att man anmäler det som arbetsmiljöskada, sen gör vi en utredning och skickar in till Arbetsmiljöverket, säger Eva Midbjer Hammarström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet