Flera barn har blivit kontaktade av mannen när de varit på väg hem från skolan. Foto: TT arkivbilder

Misstänkt serietjuv med ”trasiga tänder” stoppade skolflicka

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har ett barn i Göteborg blivit stoppat av en okänd man på väg hem från skolan. Polisen misstänker att det rör sig om samma man som försökt lura flera barn tidigare.

Det var under torsdagseftermiddagen som en lågstadieflicka blev närmad av en man när hon var på väg hem från Lundenskolan. Mannen ska ha frågat flickan om hennes föräldrar var hemma, och sagt att han behövde prata med dem. Flickan blev då misstänksam och svarade att hon glömt något på skolan och gick därifrån.

Händelsen anmäldes till polisen, som misstänker att det rör sig om samma gärningsman som tidigare försökt följa med barn hem. Bland annat har flickan uppgett att gärningsmannen hade ”trasiga tänder” vilket stämmer överens med flera liknande händelser.

Femtontal brottsanmälningar

Håkan Ekelund är en av de poliser som försöker kartlägga ärendena. Enligt honom har polisen väldigt lite att gå på.

– Vi behöver en ingång i ett ärende, som till exempel att han fångas på film eller att en teknisk undersökning ger något. Men tyvärr har vi inte haft någon framgång, säger han.

Polisen har tidigare uppgett att det finns ett femtontal brottsanmälningar från 2014 och framåt som på många sätt liknar varandra. Många av de senaste händelserna har inträffat utmed spårvagnslinje 3. Alla som har drabbats är barn, men mannen verkar inte vara ute efter att göra barnen illa.

– Han vill komma in i bostäderna för att stjäla. Han är inte ute efter barnen, det är min uppfattning, säger Håkan Ekelund.

Så fort som möjligt

Håkan Ekelund säger att det är viktigt att man hör av sig så fort som möjligt om man gjort intressanta iakttagelser, eftersom polisen då bland annat kan starta en sökinsats.

Med anledning av torsdagens händelse har Lundenskolan gått ut med en uppmaning till föräldrarna om att inte låta sina barn gå hem själva.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carins son kan ha varit en av dom första som drabbades. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer