Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flickans dagbok fällde föräldrarna – efter rådet från youtubern Foto: SVT

Flickans dagbok fällde föräldrarna – efter rådet från youtubern

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka sitter 21-åriga Melinda Zdraveski från Bergsjön framför sin kamera i vardagsrummet och spelar in videos till Youtube. Hon brukar få frågor och problem från sina tittare som hon ska hjälpa till att lösa. Ett av hennes råd förändrade en 11-årig flickas liv.
– Man kan inte ta in att en video som man lägger upp på Youtube kan leda till en polisutredning, säger Melinda.

Över 66 000 prenumeranter följer Melinda Zdraveskis videos på Youtube. På sin kanal brukar hon ge råd om allt från relationer till vardagsproblem.

I en av Melindas videos pratade hon om våld i hemmet. Hon uppmanade den som blir slagen hemma att noggrant skriva ned varje klockslag, datum och situation som man blir utsatt och att berätta för en vuxen att man blir utsatt.

Foto: SVT

På andra sidan datorskärmen, långt därifrån, sitter en 11-årig flicka som dagligen blir slagen av sina föräldrar. Flickan tar till sig rådet och börjar att skriva dagbok om varje gång som hon blir slagen och berättar för skolpersonal vad hon blir utsatt för.

Detta är grunden i vad som kommit att bli ett rättsfall, där 11-åringens dagbok fått en avgörande roll.

”Jag satt och skakade i soffan”

Tack vare detaljerade och trovärdiga berättelser dömdes flickans pappa till  fängelse och mamman till dagsböter för misshandel, något som Aftonbladet var först med att berätta om.

– När jag fick reda på vad som hänt satt jag och skakade i soffan. Tårarna kom och jag började direkt ringa folk och berätta vad som hänt. Man kan inte ta in att en video man lägger upp på Youtube kan leda till en polisutredning. Chocken att mina videos har kunnat göra något sånt här stort, säger Melinda Zdraveski till SVT Nyheter.

Stor påverkan på unga

Melinda startade sin Youtubekanal för ungefär tre år sedan. Då hon själv varit mobbad i skolan ville hon skapa videos som unga kunde känna igen sig i och få råd från någon äldre. Ganska snabbt insåg hon att många som tittade på hennes kanal ser upp till henne.

– Jag får frågor varje dag från unga som ber om råd om olika saker. Många skriver att de tittar på mina videos och ser upp till mig som en storasyster, säger hon.

Melinda har över 66 000 prenumeranter på sin kanal. Foto: Youtube

Melinda berättar att den 11-åriga flickan kontaktat henne efter att rättegången var över.

– Nu vet man att ens videos kan påverka. Det är inte bara jag som sitter och pratar. Folk tar faktiskt till sig det man säger, det känns jättebra, säger Melinda.

Har du det jobbigt hemma? Hit kan du vända dig

Visa

Ungdomsmottagningens hemsida kan du hitta en mängd olika tips om du till exempel blivit utsatt för trakasserier, hedersrelaterat våld eller våld från familjen. Här får du hjälp vem man kan prata med och hur man anmäler ett brott.

BRIS har flera olika kontaktvägar, här kan du både chatta, maila och skriva anonymt i deras forum och få hjälp av både vuxna och andra unga. De har även ett telefonnummer, 116 111, som går bra att ringa gratis till mellan klockan 14.00-21.00 alla dagar.

På Youmo finns information på flera språk. Här kan du som ung få hjälp och hitta kontaktvägar till flera forum om du behöver stöd!

Ibland vill man söka hjälp utan att någon ska veta om det. Här finns en guide över hur du döljer ditt besök i webbläsaren på datorn eller mobilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer