Foto: SVT

Flipperspelens revansch – ställs ut som konst

Uppdaterad
Publicerad

Flipperspelens storhetstid må vara förbi, men i Göteborg vill två entusiaster få oss att titta på spelen med nya ögon. Genom att ställa ut spelen i konstgalleri.

Mats Holmquist och Claes Johansson är sanna flipperentusiaster sedan tonåren och har sammanlagt ett 60-tal spel. Efter att ha läst om liknande utställningar i USA föddes idén om att ställa ut flipperspelens motiv som konst.

Flera av deras flipperbitna vänner tände på idén och efter hjälp med lokaler från Konstnärscentrum Väst valde de med omsorg ut ett antal motiv och resultatet blev ”Tilt!  – en utställning om flipperkonst”

– Jag har spelat i 40 år och förr tittade jag aldrig på motiven utan det handlade bara om spelen var roliga eller inte. Det är på senare år jag fått upp ögonen för konsten, säger Mats Holmquist.

Tidsresa

I första hand fokuserar utställningen på så kallade ”backboxglass”, alltså den illustrerade glasskivan som spelaren har vänd mot sig. Där visas spelets namn och tema och motiven bjuder på stor variation.

Utställningen bjuder besökaren på tidsresa från 1957 till idag. Stort fokus läggs på 70-talet då motiven skildrar de stora samhälleliga förändringarna och populärkulturens estetik.

De tidiga motiven visar upp förhållandevis snälla scener, ofta av serietidningskaraktär. Med åren blir motiven mer vågade, ofta med sexuella undertoner, storbröstade skönheter och psykedeliska inslag.

Skildrar flower power-rörelsen

– Jag brukar säga att flipperspelen uppvisar en kulturhistorisk tidsspegel. Det finns till exempel ett spel som heter Far out. Där sägs konstnären ha försökt skildra, inte bara flower power-rörelsen, utan även återge ett LSD-rus, säger Mats Holmquist.

Mottagandet beskrivs som överraskande positivt, inte bara från inbitna flipperfantaster.

– I många fall är de nästan överväldigade. Bildlärare kommer in och säger ”hur har vi kunnat missa detta i alla år?”. Förmodligen beror det på att flipperspel under alla år har haft så låg status.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.