I klippet berättar Nour varför han tycker att hans familj ska få ett förstahandskontrakt. Foto: SVT

Hyreskontrakt för nyanlända löper ut – 180 barnfamiljer i Göteborg blir av med sina bostäder

Publicerad

Nästa vecka går de första hyreskontrakten ut för nyanlända barnfamiljer i Göteborg. Kommunen hjälper till i fem år – sedan ska familjerna klara sig själva. Det kommande året kommer 180 familjer behöva lämna sina lägenheter.

– Det kommer bli kaos, säger Nour Kadour, flykting från Syrien som kom till Sverige 2016.

I klippet berättar Nour varför han tycker att hans familj ska få ett förstahandskontrakt.

Nour Kadour, hans fru och två söner bor i en tvåa i Brunnsbo och är en av de familjer som är inne på sista året av sitt kontrakt. De vet inte vart de ska ta vägen sedan och har trots tusentals ansökningar på olika orter runt om i Sverige inte fått någon annan bostad, berättar Nour.

I Göteborg får nyanlända som anvisas till kommunen från Migrationsverket tillfälliga hyreskontrakt i fyra år. För barnfamiljer förlängdes perioden med ett år, efter ett beslut i november 2019. Från och med första juni och ett år framåt är det ca 350 vuxenhushåll och 180 barnfamiljer som behöver flytta ut.

”Barn behöver ett tryggt boende”

Ordförande för fastighetsnämnden i Göteborg, Mats Ahdrian (KD) uppger att de inte anser att nyanlända ska få förstahandskontrakt. Hör hans argument i videon nedan.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker däremot att nyanlända bör få ett förstahandskontrakt, i synnerhet barnfamiljer.

– Det är bättre för hela Göteborg med lyckad integration istället för trångboddhet och förvärrad segregation. Av de som hittills flyttat ut bosätter sig de flesta i områden där det redan finns många nyanlända. Och barn behöver ett tryggt boende, säger Emmali Jansson (MP), ledamot i fastighetsnämnden. 

I länet varierar det hur kommunerna gör med bostäder till nyanlända.

Utflyttning av nyanlända i Göteborg

Mellan 1 juni 2021 och 31 maj 2022 behöver 180 barnfamiljer lämna sina lägenheter, efter att de haft dem i fem år.

Vuxenhushåll får hjälp med hyreskontrakt i fyra år, så de första har redan flyttat ut. Cirka 120 vuxenhushåll flyttade ut 2020.

Under 2021 kommer totalt 270 vuxenhushåll behöva flytta (vissa har alltså redan flyttat).

Mellan åren 2020-2023 är det totalt 1300 hushåll som ska flytta ut (både barnfamiljer och vuxenhushåll).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.