Rikligt med mögel sitter i tre lager tapet och väggen bakom. Foto: SVT

Familj fast i mögellägenhet

Uppdaterad
Publicerad

En flyktingfamilj i Mellerud har bott i en lägenhet fullt med mögel. Barnen har haft svårt att andas på nätterna. Fastighetsägaren har varit medveten om möglet, men inte gjort något innan de fick reda på att SVT Nyheter Väst besökt familjen.

I en fastighet i centrala Mellerud i Dalsland bor en familj som flytt kriget i Syrien. Pappan har bott där i två år och hans fru och två döttrar, 12 och 17 år flyttade in i tvårumslägenheten för ett år sedan. Längs väggar och i hörn ser man möglet. Det går från golvet upp till knähöjd, sitter i tre tapetlager och även i spånskiveväggen bakom.

– Det var när de vaknade på nätterna och var täppta i näsan och hade svårt med andningen som dom började ta det på allvar, säger en kvinnlig släkting till familjen som översätter vårt samtal. Hon och familjen vill vara anonyma.

Lägenheten hyrs möblerad för 4 500 kronor i månaden i kallhyra. Det är Socialkontoret i Mellerud som betalar.

Dåligt underhåll

Rikligt med mögel sitter i tre lager tapet och väggen bakom. Foto: SVT

I familjens lägenhet har det tidigare varit en vattenläcka. Fastighetsägaren satte in fläktar för att bli av med fukten. Familjen fick då löfte om att möglet man hittat skulle åtgärdas. Men när SVT besöker familjen har det gått drygt fyra månader, och det är inte åtgärdat.

 – Senast i går vaknade den 12-åriga dottern med att det luktade väldigt mycket och hon hade svårt med andningen, säger släktingen.

Potentiell hälsorisk

SVT lämnar in några tapetbitar till Botaniska analysgruppen i Göteborg för analys. På bitarna hittas två sorters mögel i riklig mängd. Detta innebär en potentiell hälsorisk, enligt Folkhälsoinstitutet och WHO. Bland annat kan allergier utvecklas, och det är definitivt inte något som skall finnas där människor vistas regelbundet.

Ändå har fastighetsägaren låtit familjen bo kvar i fyra månader, väl medvetna om att lägenheten är fylld med mögel.

Pappan i familjen berättar hur det har påverkat familjen.

– Barnens hälsa är det viktigast just nu. Vi har försökt flytta för vi mår inte bra, men vi har inte hittat något, säger pappan via sin släkting.

Rädd för att få dåliga referenser

Pappan har inte vågat ringa och påpeka för fastighetsägaren att de måste göra något då han som flykting är rädd för att få dåliga referenser som skulle försvåra för familjen att få en annan lägenhet. Inte heller har han ringt Socialkontoret då han är rädd för att familjen skulle placeras någon helt annanstans och barnen trivs väldigt bra i den skola de går i nu.

SVT Väst besöker familjen och fastigheten tisdagen den 2 oktober. Tre dagar senare får familjen plötsligt flytta till en lägenhet som stod ledig på övervåningen i samma fastighet.

När SVT kontaktar fastighetsägaren, företaget Bo och son, så säger dom att dom agerat fel, att dom är ledsna och att dom nu bett om ursäkt till familjen.

På frågan om det är SVT:s besök som gjort att situationen plötsligt löst sig säger fastighetsägare så här.

– Så kan det vara, säger Henrik Kopp Söderström, partner- och marknadsansvarig hos Bo & Son som äger fastigheten.

Om fastighetsägarnas ansvar

Fastighetsägarnas egen medlemsorganisation Fastighetsägarna säger att mögel räknas som en brist och skall åtgärdas utan dröjsmål oavsett orsak. Och försiktighetsprincipen gäller alltid oavsett om vad man tror om möglets eventuella farlighet eller ej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.