Turbinerna går vertikalt på det nya vindkraftverket som flyter i vattnet. Foto: SVT

Flytande vindkraftverk till havs

Uppdaterad
Publicerad

Ett flytande vertikalt vindkraftverk invigdes idag i Lysekil. Med den nya tekniken ska vindkraftverk kunna placeras längre ut till havs än vad som tidigare varit möjligt.

På tisdagen förevisades ett flytande vertikalt vindkraftverk i Lysekil. Det flyter på vattnet  och det är bara en mindre del som sticker upp över ytan. Under ytan är kraftverket 30 meter högt. Skillnaden mot de vindkraftverk som redan finns ute till havs är att turbinerna går vertikalt och att det är vattnet som bär upp konstruktionen. Det behöver alltså inte byggas på havsbotten eller på ett grund.

– Det innebär att vi kan bygga mycket större, eftersom vattnet kan lyfta otroliga mängder vikt, det är en stor fördel, säger Gabriel Strängberg, vd för Sea Twirl som har konstruerat vindkraftverket.

– En annan fördel  är att vårt flytande verk kan placeras på platser där det är djupt vatten.

– Grund är en bristvara och det finns ställen på jorden där det inte finns så mycket grund, som Japan, där det krävs flytande lösningar, säger Gabriel Strängberg.

Ambitionen för företaget är att inom sex år ha byggt ett tio gånger så stort med en effekt på 10 Megawatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer