Nej till trängselskatt

Uppdaterad
Publicerad

Nej-sidan i folkomröstningen om trängselskatt i Göteborg vinner med 56,8 procent av rösterna, mot 43,2 procent för ja.

– Det är helt underbart att se att vi haft rätt hela vägen. Folk vill inte ha trängselskatt, säger Theo Papaioannou, ledare för det lokala partiet Vägvalet, som har nej till trängselskatten som profilfråga.

Trängselskatten infördes 1 januari 2013 och har stöd av både de tre rödgröna partierna, som styrt Göteborg, och den borgerliga alliansen.

Trängselskatt Göteborg

Omröstningen kom till efter en namninsamling som kvällstidningen GT tog initiativet till. Resultatet blev en klar seger för nej-sidan, med 56,8 procent av rösterna.

Det kan ses som en kraftig markering mot kommunens politiker. Samtidigt är frågan inte helt enkel.

Det formella beslutet om att införa trängselskatt togs av riksdagen. För att slopa skatten krävs ett nytt riksdagsbeslut.

De enda partier som gått emot är Sverigedemokraterna och Vägvalet, vars ledare Papaioannou tror att många väljare upprörts av att de etablerade partierna inte lyssnat på opinionen mot skatten.

Han anser att Göteborgs kommun nu måste omförhandla Västsvenska paketet, en stor infrastruktursatsning med flera andra intressenter och flera betydande projekt, där trängselskatten ingår.

– Det vi får lyfta ur är Västlänken, som har många frågetecken kring sig, säger Theo Papaioannou.

Lokala folkomröstningar hölls även i fem andra kommuner på valdagen. Resultaten är inte beslutande, utan endast rådgivande för politikerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trängselskatt Göteborg

Mer i ämnet