Folkfesten Göteborgsvarvet är igång

Publicerad

Vid klockan 13 på lördagen gick startskottet för Göteborgsvarvet. Nästan 40 minuter senare passerade ledarklungan tevehuset på Hisingen i Göteborg.

Musik, termosar och hoppande supportrar. När de första av de runt 60 000 löparna passerade på kajen ute på Hisingen var stämningen hög, och applåder och tjoande utbröt.

Erik Risne hejade på

– De ser ju helt opåverkade ut. De är riktigt duktiga, sa brandmannen Erik Risne som stod i publiken.

Toppstrid på damsidan

Shadrack Kimining vann Göteborgsvarvet på herrsidan, på 1 timme och 38 sekunder. Först i mål av damerna var Tabitha Gichia på tiden 1 timme, 8 minuter och 18 sekunder, efter en spurtstrid på upploppet.

SM-guldet knep Göteborgs-tjejen Charlotta Fougberg, på 1 timme, 13 minuter och 16 sekunder trots att det var hennes första Göteborgsvarv någonsin.

– När jag kom över Slottskogen och upp vid viadukten där det var så mycket folk, jag kunde inte sluta le. Och sen när jag kom in här på stadion. Jag har fått så mycket stöd genom hela loppet så jag blir helt rörd. Det gick liksom inte att hålla fokus i slutet och inte le utan det var bara ett stort leende, säger hon.

”Tillräckligt med poliser”

Hans Lippens är polisens presstalesperson under varvet.

– Det går jättebra, det är lugnt, säger han.

Hur många poliser är utkommenderade med anledning av varvet?

– Vi säger ju aldrig hur många vi har ute, men det är tillräckligt för att klara eventuella incidenter.

Polisen hjälper bland annat till med trafiken på vissa platser.

– Vi dirigerar om i stora korsningar exempelvis. Men Göteborgs stad har ju redan lagt om trafiken en hel del, säger Hans Lippens.

Runt 4000 funktionärer arbetar tillsammans med polisen under tiden som löpartävlingen pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer