Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

För mycket buller och dålig luft stoppade grundskola

Publicerad

Borås är i akut behov av en ny grundskola därför kommer nu Björkängsgymnasiet anpassas för grundskoleelever och gymnasieeleverna flyttar till lokaler i Kyllared.

300 elever går på Björkängsgymnasiet i dagsläget. När gymnasiet nu i stället ska göras om till grundskola så räknar grundskoleförvaltningen med att de med tiden ska kunna gå 500 grundskoleelever på det nuvarande gymnasiet.

På Björkängsgymnasiet läser elever som går introduktionsprogrammet och det är nu de elever som får flytta till Kyllared för att ge plats för grundskoleelverna.

Det är ett akut behov av ny grundskola som gör att Borås stad nu hittat en snabb lösning på problemet. Och redan till hösten 2019 ska de båda skolorna vara klara.

För hög bullernivå för grundskola

Varför man väljer att flytta en redan befintligt fungerande skola och inte i stället använda Kyllared till grundskolan är för att skolans utomhusmiljö inte lever upp till hälsoskyddskraven.

– Miljöbalkens regler och förordningar gällande utemiljön vid skolor gäller fram till man fyller 18 år, men det finns inget krav på att det ska finnas skolgård eller utomhusmiljö för gymnasieelever så som det finns krav för barn i grundskola, berättar miljöchef Agneta Sander.

Det var i vintras som lokalerena som ligger i ett industriområde var tänkta att användas som evakueringsskola, men stoppades på grund av bullernivån utomhus.

– Lokalerna har tidigare använts för vuxenutbildning och just nu håller de på att renovera innemljön, berättar Sander.

Enligt miljöchefen så finns det inga anmärkningar på inomhusmiljön och något bullerljud når inte in.

”Bäst val geografiskt”

En annan anledning till att förvaltningen tycker att det är bättre att flytta gymnasieelever är på grund av placeringen. Gymnasieelever åker i större utsträckning buss till skolan än grundskoleelever, därav är det bättra att ha grundskolan placerad centralt i Borås, medan gymnasieeleverna åker ut till Kyllared.

Redan hösten 2018 kommer de första förskoleklasserna att starta i Björkhöjdsskolan.

– Björkängsgymnasiet är den skola som har bäst förutsättningar, storleksmässigt och geografiskt, säger Anders Waldau.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer