Brännmaneterna vill ha kallare vatten. Foto: SVT

För varmt för brännmaneterna

Uppdaterad
Publicerad

Vid 20 grader blir det för varmt för brännmaneterna som då söker sig till kallare vatten, men lokalt kan grupper av brännmaneter blåsa in och ställa till problem för badare.

Trots värmen får badglada längs västkusten se upp. Lokalt kan det finnas gott om röda brännmaneter som blåst in på grunt vatten.

– Generellt är det inget extremår men i vissa vikar och fjordar kan det vara ett problem, säger Lene Friis Möller, manetforskare.

Ett välfyllt matbord gav brännmaneten en bra vår. Öronmaneten, som varit mer eller mindre osynlig under flera år, tycks ha gjort comeback igen på västkusten.

– Brännmaneter tycker om att äta öronmaneter och i april, maj fanns det jättemycket av båda, säger Lene Friis Möller, manetforskare vid Sten Lovén centrum för marina vetenskaper.

Brännande trådar

Vattentemperaturen längs kustlinjen steg snabbt i år, vid 20 grader brukar brännmaneten få nog och söka kyla på djupare områden. Ändå har flera som svalkat sig i sommarvärmen fått känna på geléklumparnas brännande trådar.

– De kan uppträda i ett stort antal även vid höga badtemperaturer. Blåser vinden fel och de kommer in på grunt vatten kan de inte ta sig ut eftersom de inte kan simma mot strömmen.

Att bli bränd av maneter i svenska vatten är inte farligt men kan göra ont.

– Det bästa är att skölja av sig med havsvatten, det brukar jag göra. Får man inte bort bränntrådarna kan man skrapa bort dem med något styvt, som ett kreditkort, säger Friis Möller.

Tips om du bränner dig

 * Röda och blå brännmaneter har, till skillnad från de genomskinliga öronmaneterna, ett nässelgift som är kännbart för människor.

 * Råkar man få bränntrådar på sig gäller det främst att skölja med saltvatten då kranvatten kan göra så att mer gift frigörs.

 * Undvik att gnugga bort trådarna, det kan få fler nässelceller att brista och avge gift. Bättre är att skrapa med kreditkort eller använda silvertejp för att dra bort trådarna.

 * Vid brännskador i ögon eller kraftig reaktion i huden kontakta vårdcentral.

Källa: Nationalencykolpedin, 1117 Vårdguiden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.