Foto: SVT

Aya fick barn – portades från SFI

Uppdaterad
Publicerad

Aya Zread blev portad från Svenska för invandrare, SFI, när hon fick barn trots att hon ville läsa vidare.

Hon menar att Göteborgsreglerna är en kvinnofälla.

För fyra år sen kom palestinska Aya Zread till Sverige och Bergsjön. Med en universitetsexamen som engelskalärare ville hon snabbt börja jobba. Men efter att hon läst första steget på SFI fick hon barn och vid mammaledigheten fick allt ett abrupt slut.

”Jag vill”

I flera andra städer i landet kan man fortsätta läsa på SFI när man är föräldraledig, men inte i Göteborg.

– Om man vill läsa vidare varför finns det ingen lag eller något för den grupp som vill fortsätta att studera om de är mammor eller pappor? För jag vill! utropar Aya och håller upp handen och skrattar.

LÄS MER: Föräldralediga får inte läsa på SFI i Göteborg

Aya Zread tror inte att hennes son skulle störa eller att hennes studieresultat skulle bli lidande.

– Nej, får jag ta med min son kommer jag gå dit direkt. När han var bebis sov han till exempel tre eller fyra timmar i ett sträck så då hade jag flera timmar på mig varje dag att studera med gruppen, säger hon. 

Får snart lärarlegitimation

Aya Zread har nu läst alla stegen på SFI och även läst snabbspåret för akademiker på Göteborgs universitet och hoppas snart få svensk lärarlegitimation.

Men hon hoppas att fler ska slippa känna den frustration och isolering hon upplevde när hon blev föräldraledig.

– Ingen känner dig eller hjälper dig med något. När jag frågade andra vad jag skulle göra så rekommenderade man mig att sitta hemma och vila. Jag är mammaledig, men jag behöver något att göra och inte vara borta från allt, säger Aya.

TV: Se hela tv-reportaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.