Foto: TT

Föräldrar larmade om mobbning – skola kritiseras för sin utredning

Publicerad

En skola i Alingsås kommun kritiserar för otillräcklig utredning av mobbning. Det är Skolinspektionen som nu kräver förbättring efter larm från barnets föräldrar.

Elevens föräldrar lämnade omfattande uppgifter till skolan i Alingsås kommun om att eleven var utsatt för mobbning och utfrysning. Dessa uppgifterna har inte utretts enligt skollagens krav, bedömer Skolinspektionen efter en granskning.

Enligt föräldrarna har de lämnat under tre års tid förmedlat oro för elevens skolsituation. Föräldrarna menar att deras barn dagligen har blivit kränkt verbalt och vid vissa tillfällen även fysiskt genom knuffar och sparkar av andra elever. De menar också att de har förmedlat detta till skolan.

Ville inte gå i skolan längre

Skolan anser däremot att eleven inte har blivit utsatt för kränkande behandling i skollagens mening vid de tillfällen som utretts i ärendet. Bland annat menar skolan att det inte har gått att utreda delar av ärendet på grund av att eleven slutade komma till skolan. Något som föräldrarna menar berodde på att eleven kände sig otrygg och inte ville gå i skolan längre.

Följde inte skollagen

Att eleven inte frågats ut av skolan på grund av att eleven själv inte kommit till skolan bedömer Skolinspektionen inte som en tillfredsställande förklaring. Myndigheten bedömer också, till skillnad från skolan, att eleven varit utsatt för kränkande behandling när hen kallats ”miffo” och andra nedlåtande ord. Skolinspektionen bedömer att skolan inte utrett de omfattande uppgifterna om upplevda kräkningnar på det sätt som skollagen kräver.

Eleven går inte längre kvar på skolan. Skolinspektionen riktar därför ett generellt krav på bättring framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer