Föräldrar misstänks ha gift bort dotter – nu åtalas pappan

Publicerad

En 16-årig flicka från Göteborg har varit försvunnen i två år. Polisen misstänker att föräldrarna har gift bort henne med en person i Palestina. Nu åtalas pappan för grov egenmäktighet med barn.

Det hela började i höstas med en anmälan från flera kommuntjänstemän. Polisen fick då ärendet på sitt bord. Flera förhör med närstående till familjen, som var bosatt i västra Göteborg, gjordes och i slutet på juni i år greps pappan.

Han häktades senare och nu åtalas han alltså misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Mannen misstänks under hösten 2017 ha fört bort sin då 14-åriga dotter, som nu tros befinna sig i Palestina.

Mamman inte anträffad

Flickan, som är svensk medborgare, var tidigare omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga. Det efter att Socialtjänsten misstänkte att flickan utsattes för våld i hemmet, och för att de befarade att det fanns en risk för att hon skulle föras ut ur landet och giftas bort. Men efter samråd med föräldrarna fattades beslut om att hon kunde återvända till hemmet. Åklagaren menar att det var i samband med att flickan kom hem som hon fördes utomlands av föräldrarna, och sedan giftes bort.

Mamman är inte påträffad ännu, därför är det bara pappan som ställs inför rätta.

Enligt stämningsansökan framträder flera anställda inom socialtjänsten som vittnen i utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer