En tvåårig flicka kom kraftigt undernärd in till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Enligt åklagaren hade flickan fått ofullständig vegansk kost. Föräldrarna nekar till brott. Foto: TT

Föräldrar misstänks ha svultit sitt barn – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Just nu hålls rättegången mot de två föräldrar som misstänks för att ha orsakat grov kroppskada på sin 18 månader gamla dotter. Flickan kom in till sjukhuset i mitten av februari med så låga vitamin- och blodvärden att hon var nära att mista livet, enligt läkare.
– Min klient bestrider ansvar för brott, säger Mia Sandros som är mammans försvarsadvokat.

På drottning Silvias barnsjukhus blev en läkare chockad när han undersökte den tillfälligt medvetslösa flickan, som kom in akut i mitten av februari.

– Man ser inte så här undernärda barn i Sverige idag, sa han senare till polisen i förhör.

Flickan hade så låga blodvärden att hon var nära att avlida, berättade läkaren.

”Ofullständig vegansk kost”

Rättegången idag bygger på åklagarens åtal som menar att föräldrarna genom oaktsamhet inte sett till att deras dotter mått bra.

– Föräldraparet är oaktsamma när de ger sitt barn en ensidig kost, i samband med att man undanhåller barnet från samhälleliga instanser som ska kontrollera hur barnet mår, säger Ximena Bene, åklagare.

Den ensidiga kosten består av veganska födoämnen, och därför borde föräldrarna ha kontrollerat hur barnet mår rent fysiskt på BVC, menar åklagaren. Men eftersom föräldrarna aldrig har gått till varken MVC under graviditeten eller BVC efter att flickan fötts, väcker hon åtal gällande grovt vållande till kroppskada.

Flickan föddes i hemmet i september 2017, men har aldrig registrerats hos Skatteverket. Varken mamman eller pappan är folkbokförda på en adress. Anledningen till det är att de vill leva som nomader, enligt polisförhör.

Föräldrarna: Det beror på magsjuka

Föräldrarna häktades i början av mars, nekar till brott och menar att flickans tillstånd berodde på att hon varit magsjuk i fyra dagar innan de kom in till sjukhuset. Flickans tillstånd kunde också berott på att hon har en autoimmun sjukdom, menade pappan i polisförhör.

Läkare har i polisförhör sagt att flickans tillstånd inte kan bero på varken magsjuka eller autoimmun sjukdom.

Mia Sandros är försvarsadvokat åt den åtalade mamman.

– Min klient bestrider ansvar för brott, säger hon via sms till SVT Nyheter Väst.

Rättegång i tre dagar

Pappan förnekar brott gällande vållande av grov kroppskada. Han är också åtalad för ringa narkotikabrott, ett brott han erkände i polisförhör men menade att det inte var för eget bruk. Föräldrarna har suttit häktade sedan i början på mars.

– Det finns många vittnen som kan beskriva vilken glad och pigg liten tjej det här har varit, säger pappans försvarsadvokat Linn Augustsson i en tidigare intervju med SVT Nyheter Väst.

Rättegången kommer att pågå under fyra dagar. SVT Nyheter Väst är på plats och rapporterar från dagens förhandlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flicka nära svälta ihjäl

Mer i ämnet