Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elina Bakker Tysdal är orolig över säkerhetssituationen på barnens skola. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mamma Elinas krav efter hoten: Polisen måste skydda barnen

Uppdaterad
Publicerad

Securitas-vakter bevakar sedan måndagen Skee skola utanför Strömstad vid öppning och stängning, efter att hot med rasistiska förtecken riktats mot en anställd. Men Elina Bakker Tysdal, som har två barn på skolans lågstadium, tycker inte att det räcker.
– Vi önskar att vår oro tas på större allvar – att polisen ska bevaka skolan. Jag har pratat med många föräldrar som känner samma sak.

Hoten mot den anställde har skett vid ett flertal tillfällen och eskalerade i slutet av förra veckan när lappar med hot sattes upp inne i skolan.

Skolan gick ut med information på måndagen, men redan i fredags startade några föräldrar en meddelande-tråd på Facebook. Elina Bakker Tysdal tycker att skolans information varit bristfällig.

– Vi vet bara att det kommit hot till den här personen, och att personen inte är på skolan den här veckan. Ändå har man satt in Securitas. Varför gör man det om inte personen är där? Och om det finns en hotbild, varför är i så fall inte polisen där?

”Läget under kontroll”

SVT Väst ställer frågan till rektorn Reimer Johansson.

– Jag anser att läget på skolan är under kontroll.

Varför behövs då vakter?

– För att trygga upp de som startar på morgonen och på eftermiddagen.

Anser du att det finns en hotbild mot skolan?

– Det kan jag inte påstå.

Reimer Johansson vill inte kommentera saken vidare, utan hänvisar till att han först vill tala med föräldrarna på det möte som planeras på tisdagen. Elina Bakker Tysdalen är dock kritisk till att mötet hålls klockan 16, eftersom många föräldrar inte har möjlighet att närvara den tiden.

Oklart besked från polisen

Polisen vill inte kommentera händelsen. Efter samtal med olika personer inom myndigheten hänvisas SVT till Lars-Göran Bäckman, samordnande förundersökningsledare vid polisen i Uddevalla.

– Jag känner inte till omständigheterna. Det har inte nått mig att vi fått in en polisanmälan så jag kan inte uttala mig.

I vilket läge bedömer polisen att man bör vara på plats och bevaka en skola?

– Det vill jag heller inte uttala mig om, det är från fall till fall.

Lars-Göran Bäckman säger till SVT att han ska ta reda på mer om fallet och han möjligtvis kan lämna mer information senare.

I klippet berättar Elina Bakker Tysdal om sin oro efter hoten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer