Johannes Corbee, räddningschef i beredskap vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Foto: TT/SVT

Förbud mot att elda i Sjuhärad: ”Väldigt torrt i skog och mark”

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarafton bjuder i år på högsommarvärme och perfekt grillväder, men också riktigt torrt i markerna. I Sjuhäradsbygden råder nu eldningsförbud.
– Det är väldigt torrt i skog och mark, säger Johannes Corbee, räddningschef i beredskap vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Eldningsförbudet innebär att det inte är tillåtet att elda i skog och mark i Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. Den som bryter förbudet gör sig skyldig till ett brott, enligt räddningstjänsten. Är det så att man orsakar brand genom oaktsamhet kan man åtalas för allmänfarlig vårdslöshet.

– Eldningsförbudet är främst för att förhindra skogsbränder i skog och mark. Skogsbränder sprider sig väldigt snabbt när det är så här torrt, säger Johannes Corbee.

Okej att grilla på tomten

Men för den som vill grilla på midsommar är det inte kört. Det är tillåtet att grilla på fasta, avgränsade grillplatser, alltså en plats som är byggd speciellt för grillning. Runt platsen ska det, enligt räddningstjänsten, finnas en bred markyta med grus eller annat obrännbart material.

Det är även tillåtet att grilla på tomten eller innergården. Men räddningstjänsten uppmanar till försiktighet.

– Det är viktigt att man följer de råd som finns och att man sköter sin grillning så att man inte bidrar till några bränder, säger Johannes Corbee, räddningschef i beredskap vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

Fotnot: På måndagen hävdes eldningsförbudet i Sjuhärad, sedan det regnat mycket under helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer