E20 spärrades av helt i riktning mot Göteborg efter olyckan. Foto: SVT

Fördubbling av antal dödsolyckor i trafiken

Publicerad

Antalet döda i trafikolyckor har nästan fördubblats, i Västra Götalands regionen omkom 23 personer under första halvåret. Samma period förra året var siffran 12.

136 personer omkom i trafikolyckor i Sverige mellan januari och juni i år, det visar Transportstyrelsens preliminära statistik.

Av landets regioner är Västra Götaland drabbat av flest dödsolyckor. Hitintills i år har 23 personer avlidit till följd av olyckor i trafiken, samma period förra året var antalet bara 12.

– Jämfört med förra året har det ökat ganska mycket, men går vi tillbaka längre ser vi att det ligger ganska lika. Det vi ser över tid är att det är ganska stora variationer på antalet dödsolyckor, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Vädret en bidragande orsak

Vad ökningen från förra året beror på är svårt att säga men att sommaren kom tidigt i år, kan vara en bidragande orsak. I maj var det flest olyckor med dödlig utgång, då rapporterades nio avlidna.

– Vädret spelar roll. Sommaren kom tidigt i år, vilket gör att fler ger sig ut på vägarna och fler på vägarna ökar i sin tur risken för olyckor, säger Amin.

– På vintern kör vi ofta försiktigare och snön är även mjuk vilket ofta gör att singelolyckor blir mildare.

Flest olyckor på 70 och 80 vägar

Vad kan ni se av den statistik ni har fått in i Västra Götaland hitintills i år?

– De flesta dödsolyckor har inträffat på statliga vägar, majoriteten är på 70 eller 80 vägar och nästan en tredjedel är mötesolyckor och en tredjedel är singelolyckor.

Vad ska man tänka på för att undvika olyckor?

– Det vi rekommenderar till de som ska ut på vägarna är att planera sin resa och att hålla hastigheten.

Efter Västra Götaland kommer Skåne som region med flest döda i trafikolyckor, där omkom 19 personer de första sex månaderna i år, vilket är fem personer mer än året innan.

I Stockholm sänktes antalet döda  istället från 20 personer 2017 till 14 samma period i år.

Döda och skadade i trafiken januari-juni i Västra Götaland, inom parentes 2017

Döda i trafikolyckor: 23  (12)

Svårt skadade: 131  (146)

Lindrigt skadade: 1092  (1196)

Uppgifterna baseras på polisrapporterade olyckor.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.