Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

TBE-läget förvärras: Nu klassas hela Västra Götaland som riskzon

Publicerad

Mellan 2020 och 2021 ökade antalet fall av TBE i Västra Götaland från 53 till 108. På grund av den ökade spridningen klassar smittskyddsenheten nu hela länet som riskzon och rekomenderar alla som vistas i skog och mark regelbundet att vaccinera sig.

– TBE kommer fortsätta att öka, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Se Peter Nolskogs visa upp sin karta som tydligt visar TBE-läget i Västra Götaland.

Fallen av den fästingburna sjukdomen TBE har ökat kraftigt i Västra Götaland. År 2020 konstaterades 53 fall och  2021 var siffran uppe i 108, en fördubbling regionalt och dessutom över en femtedel av samtliga fall i hela landet.

I Sverige rapporterades 533 fall under 2021vilket är den högsta siffran som Sverige haft.

Hela länet är riskzon

På Peter Nolskogs karta syns tätt sammansatta knappnålar som markerar alla de platser där TBE-smittan funnits i Västra Götaland. Han har registrerat varenda fall i länet sedan det första fallet 1998. Det är en dyster utveckling som målar upp sig.

Smittan har dykt upp på så många ställen att smittskyddsenheten nu klassar hela länet som riskzon. Därför rekommenderar de också alla som vistas i skog och mark regelbundet att vaccinera sig.

– Är du ute i naturen och rör dig så finns risk för TBE överallt, säger Peter Nolskog.

Beror mycket på vädret

Spridningen av TBE beror till stor del på om det blir ett fästingår eller ej, vilket i sin tur har med vädret att göra. Blir det en torr sommar så trivs fästingarna mindre bra och då minskar spridningen.

– TBE kommer att öka. Sen kan det gå ner det här året om det blir en torr sommar men ser vi över några års sikt är det helt klart att det kommer att öka ännu mer, säger Peter Nolskog.

Att fästingar blir ett allt vanligare inslag i den svenska sommaren och hösten kan delvis skyllas på klimatförändringar, enligt Nolskog. Med ett mildare och varmare klimat ökar fästingbeståndet och likaså risken för TBE.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.