Enligt uppgifter till GP ska föremålet gett utslag för det explosiva ämnet TATP. Foto: Adam Ihse/Göteborgs-PostenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Misstänkt föremål på Landvetter kan vara sprängämne

Den man i 20-årsåldern som på torsdagen anhölls misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse, efter att ha stoppats i säkerhetskontrollen på Landvetter flygplats, kan ha haft med sig sprängämnet TATP.

Det är GP som erfar att mannen hade med sig föremål som gav utslag för sprängämnet TATP. Tidningen rapporterar att de har fått uppgifter om att mannen ska haft med sig två mindre burkar med mörk vätska och en något större mängd vit vätska. Det är dock inte uppgifter som polisen vill bekräfta.

– Det kan jag inte säga något om. Vi har gjort beslag som har skickats iväg för noggrannare analys idag. Vi får vänta på svaret och se om det är något farligt, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson till SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: Misstänkt föremål hittat på Landvetter

Mannen som var på väg till ett annat land inom EU när han stoppades är anhållen för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

– Han kommer att sitta kvar tills vi får något svar, säger Peter Adlersson.

Enligt mannens försvarare Peter Nolby förnekar mannen brott.

– Ja, och det är det enda jag kan säga. Han förnekar brott och inget mer.

Misstänkte mannen är tysk medborgare

Polisen bekräftar att den misstänkte mannen är tysk medborgare men vill inte gå in på vart han skulle resa närmare än att det rör sig om ett EU-land. På tyska ambassaden har man tagit del av informationen.

– Det har vi och vi tar det här på största allvar. Vi arbetar internt med det här och är i kontakt med svenska myndigheter, säger presschefen på ambassaden Valle Wigers.

Säpo inkopplade i ärendet

Efter händelsen har säkerhetspolisen kopplats in i ärendet.

– Det är polisen som leder utredningen men vi är informerade och har ett nära samarbete med polismyndigheten i ärendet, säger Karl Melin, ställföreträdande presschef på Säpo.

Misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse

Mannen i 20-årsåldern misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Enligt uppgift till GT ska en alternativ brottsrubricering vara försök till terroristbrott. SVT har under dagen försökt nå vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell, som leder utredningen, men utan framgång. Pressansvarig vid åklagarmyndigheten påpekar dock att mannen enbart misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse och inget annat i nuläget.

Det här är TATP

Visa
  • TATP är en organisk peroxid och är ett kraftigt sprängämne.
  • Det har flera kemiska namn, Acetonperoxid, triacetontriperoxid och acetontricykloperoxid.
  • Kemikalierna som används i tillverkningen kan köpas i vissa butiker, vilket har gjort att sprängämnet är möjligt att tillverka för privatpersoner.
  • Ämnet är mycket explosivt och oberäkneligt.
  • Det är känsligt för bland annat värme och stötar.

Källa: Wikipedia och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer