Foto: TT

Förlamad låg i avföring ett halvt dygn i häktet

Publicerad

En häktad man, som är förlamad från midjan och nedåt, blev liggande i över tolv timmar i sin egen avföring på häktet i Göteborg, efter att ha drabbats av diarréer. .

Efter en utredning så riktar JO allvarlig kritik mot Kriminalvårdens hantering av den funktionshindrade mannen under de fem dagarna i häktet

Häktet hade inte tillgång till någon duschslang och mannens omvårdnadsbehov var större än vad kriminalvårdspersonalen kunde hantera. Först efter tolv timmar kunde mannen föras till en annan enhet med duschutrymme.

Bristande kommunikation

”Det är givetvis helt oacceptabelt, och häktet förtjänar allvarlig kritik”, skriver chefs-JO i beslutet.Ledningens bristande kommunikation kring ansvarsfördelningen mellan avdelningspersonalen och sjukvårdspersonalen bedöms vara en bidragande orsak.

Häktet får även kritik för bristande dokumentation, då journalföringen under mannens häktning är mycket sparsam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.