Efter en konflikt mellan Gustaf Olsson, f d kommundirektör i Skara och Ylva Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande i Skara, valde Gustaf Olsson att lämna sitt uppdrag. Hör deras syn på situationen i klippet ovan. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Förre kommundirektören i Skara om samarbetsproblemen med kommunalrådet

Uppdaterad
Publicerad

Samarbetsproblem med politiker är idag den vanligaste orsaken till att kommunchefer byter jobb. Gustaf Olsson bytte nyligen jobb från kommundirektör i Skara till detsamma i Ulricehamn. Han menar att ledande politiker gick in och detaljstyrde i Skara.

– Jag ombads att se till att tjänstepersoner ställde in ett möte med oppositionen, säger Gustaf Olsson.

Han menar att det bryter mot grundläggande demokratiska principer. Men kommunstyrelsens ordförande, Ylva Pettersson (M), menar att hon tvärtom stod upp för de demokratiska principerna.

Hon hade bokat samtal med tjänstemän inför bugdeten, men blev upprörd av att dessa då också bokade möten med oppositionen.

– Där respekterades ju då inte mitt förtroende, säger Ylva Pettersson.

Hon säger att tjänstemännen visst får prata med oppositionen, men inte i direkt samband med att hon bokat möte om en budgetfråga.

Missnöjd med samtalsklimatet

Gustaf Olsson trivdes bra med tjänstemännen i Skara men upplevde ett dåligt politiskt samtalsklimat och att ledande politiker detaljstyrde. När Ylva Pettersson uppmanade honom att ställa in mötet fick han nog.

– Jag står fortfarande för det och jag kommer fortfarande att ordervägra om jag skulle få den uppmaningen, säger Gustaf Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.