Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Börjesson är inte så imponerad över att Försäkringskassan ändrat sig: ”Brottet är ju redan skett”. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Helomvändningen – nu ska företagare redovisa elstödet

Uppdaterad
Publicerad

Företagare har fått elstöd från Försäkringskassan, avsett för privatpersoner. Nu uppger Försäkringskassan att stödet ska redovisas som en inkomst i firman, tvärtemot vad de uppgav för ett par dagar sedan.

– Om de kommer med detta nu, så är ju det en pudel, säger Thomas Börjesson, som driver en mc-firma och fått felaktigt elstöd.

I klippet ovan får du följa med till mc-firman i Sjövik norr om Lerum och Thomas berättar vad han tycker om vändningen.

För ett par veckor sedan ringde Thomas Börjesson till Försäkringskassan och ville betala tillbaka pengarna. Då sa de att han kunde behålla dem och inte behövde göra något. När de nu ändrat sig tror Thomas att många företagare kommer att missa den informationen.

– De flesta har ju fått information om att de inte behöver ta upp dem. Jag sitter ju inte och läser Försäkringskassans papper var och varannan dag. Det har inte dykt upp nåt brev här hos mig att jag ska ta in dem i bokföringen, säger han.

Ny information på hemsidan

På Försäkringskassans hemsida finns frågor och svar angående elstödet. För några dagar sedan fanns det inte någon punkt om vad företagare skulle göra om de fått privat elstöd. Men nu finns information om att företagarna behöver redovisa pengarna – och en länk till Skatteverket.

Även Skatteverket har lagt ut ny information om det här under rubriken: ”Elstöd är skattepliktigt näringsbidrag för enskild näringsverksamhet”.

– Det är ju alltid bra, om det finns risk att det missuppfattas, så kommer vi förtydliga det här ytterligare, säger Peter Lindholm, rättslig expert på Skatteverket.

”Har inte ändrat uppfattning”

Försäkringskassan vill inte ställa upp på en filmad intervju med SVT men skriver i ett mejl att:

”Alla frågor om beskattning, deklaration och redovisning bör ställas till Skatteverket. Försäkringskassan har inte ändrat uppfattning, men däremot har vi förtydligat i informationen: Näringsidkare som fått elstöd utbetalt behöver inte göra något gentemot Försäkringskassan.”

SVT har sökt energi- och näringsminister Ebba Busch för en kommentar men har inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.