Visa alla (2)

Forskare om årets valaffischer: ”Vaga och förutsägbara”

Publicerad

Det är bara några dagar kvar till EU-valet på söndag. Enligt forskare på Göteborgs universitet så är många valaffischer allt för vaga i sitt budskap. – Det är inget överraskande i dem, säger Orla Vigsö på GU.

Forskare vid Göteborgs universitet samlar just nu in affischer, broschyrer och valfilmer inför EU-valet på söndag. Allt samlas in i en stor databas som forskare från hela EU lägger in data i. Allt ska sedan analyseras efter valet.

Forskare: ”Inget överraskande”

Orla Vigsö är forskare vid JMG, på Göteborgs universitet. Han har tidigare skrivit en bok om just valaffischer genom åren. Hn tycker att affischerna på stan är förutsägbara och allmänt hållna.

– Det är inget överraskande i dem, säger Orla Vigsö.

Han tycker att partierna borde ta ut svängarna mer i sina valaffischer och vara mer konkret och inte så allmänt hållna. Dessutom är trenden att det är alldeles för få affischer inför EU-valet jämfört med hur det ser ut inför riksdagsvalet.

– Jag tror att dom syftar till att påminna folk om att det är val. De är inte så engagerande, konstaterar han.

Merima Skrak Molic, som ska rösta på söndag. Foto: SVT

Väljare: ”Det är texten man tittar på mest”

Vid Angereds torg hänger ett fåtal affischer – och det är bara ett parti försöker locka väljare bara dagar innan valet.

– Det kan vara vilken färg som helst, eller vem som helst på affischerna.  Därför är det texten man kollar på mest, säger Merima Skrak Molic, som ska rösta på söndag.

– Och de borde hålla vad de lovar för det är därför man röster på dom, säger hon.

Hör vad forskaren Orla Vigsö säger om några av årets EU-valsaffischer. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer