Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Säkerhetschefen på Göteborgs universitet, Jörgen Svensson, berättar hur hat och hot påverkar de anställda. Foto: Anna Adersjö/SVT

”Hatet mot forskare har eskalerat”

Uppdaterad
Publicerad

Både Chalmers och Göteborgs universitets säkerhetschefer uppger att hat mot forskare är ett växande problem. Nu vill de skaffa sig en bättre bild av läget, och uppmanar sin personal att rapportera till dem.

– Min bedömning är att det har ökat. Jag får mer och mer indikationer och rapporter om att det kommer mer och mer, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef på Göteborgs universitet.

Han uppger att han delar bilden med kollegor på universitetet, som alla upplever att mängden hot och hat mot forskare ökar. Men universitetet har inte fört statistik över detta, och det kan ju dessutom finnas ett stort mörkertal som det är svårt att få grepp om.

Nu vill Jörgen Svensson skaffa sig en tydligare bild av läget.

– Det här får inte bli vardag för en forskare, utan det måste rapporteras vidare så att vi kan hantera det och vidta åtgärder, säger han.

”Eskalerat över tid”

Säkerhetssamordnaren vid Chalmers, Erik Eliasson, har också bilden av att näthat mot forskare ökat.

– Det är ett problem och det har ju eskalerat över tid, säger han.

Han nämner ett projekt under förra året där forskare vid Chalmers analyserade livscykeln för dubbar i däck, och bland annat tittade på följderna för gruvarbetare i Kongo-Kinshasa. Det kom ett tiotal brev till Chalmers.

– Det förekom tämligen obehagliga brev, främst e-post, med rasistiska och förminskande uttalanden.

Kan påverka forskares val av ämnen

Hur ser du på det här?

– Det är ju fruktansvärt att vi får brev som riskerar att påverka forskare till att välja mindre kontroversiella ämnen, säger Erik Eliasson.

Något som hans kollega på Göteborgs universitet, Jörgen Svensson, instämmer i.

– Forskare överväger, mer eller mindre medvetet, om de ska forska inom vissa ämnen. Och ska en yttre kraft bestämma det, då är det ju en demokratifråga, säger Jörgen Svensson.

SVT rapporterade · Har du utsatts för hat eller hot på jobbet?

Tack för alla kommentarer. Den här chatten är nu stängd.
08.10
Hej, har du någon gång tvingats utstå hat eller hot i din yrkesroll? Här kan du dela med dig av dina erfarenheter. Du är också välkommen att maila oss din berättelse: vast@svt.se.
09.28
Ja.
09.50
Ja som yrkesman, både av kollegor och av chefer men även av utomstående som passerande trafikanter och andra som förargats av det arbete som stört dem. Att bli påverkat och klandra sig själv likt en mobbad tar hårt. Jobbat inom anläggningsbranchen där en tystnadskulturen kring dessa frågor är norm. ”Lite ska man tåla”
09.50
Jobbet???
09.50
Alla år jag arbetat.
09.50
Jag ville göra mina arbetsuppgifter på ett ärligt och bra sätt. Men eftersom traditionen var att man skulle fuska med allt, så blev det outhärdligt för mej, jag blev utfryst ur gemenskapen.
09.50
Hot har vart min vardag, som mest fick jag massa hot vare dag i en lång period.
09.50
Ja, när jag jobbade som lärare och utbildare. Ett stort problem var när jag jobbade med arbetsmarknadsutbildningar och skickade hotfulla elever tillbaks till Arbetsförmedlingen. De blev samtliga gånger återförda till kursen.
09.50
Ja, många gånger när jag jobbade som lärare och utbildare.
09.50
Jobbar som asfallts läggare. Ständigt hårda ord och vresiga miner och med mera. Utan mej hade ni inte haft nån asfallt att köra på. De pengarna går väl till andra saker och så vidare.
09.51
Ja i vårt jobb på Försäkringskassan får vi ute mycket hat och hot. Allmänheten verkar tro att det är vi som har bestämt regelverket. Vi följer endast regeringens direktiv. Men ändå är det vi som handlägger som får skiten! Skulle nog vilja påstå att vi är den mest hatade yrkeskategorin i Sverige, jämsmed ordningsvakter och P-Lisor.
09.51
När jag jobbade som lärarvikarie i en femteklass blev både jag och elever i klassen utsatta för elakheter av några elever i klassen. En elev sa att han ville döda mig, men jag tog det inte på allvar. Det var hemskt att arbeta i denna klass och jag slapp tillslut... Jag har märkt en stor skillnad på att arbeta i klasser där den ordinarie läraren arbetar med positiv förstärkning och i klasser där den ordinarie läraren arbetar med negativ förstärkning. I den förstnämnda är det mycket lättare att gå in som vikarie, i den sistnämnda är det omöjligt.
09.56
Jag jobbar som tågvärd på SJ och visst förekommer hot. På vissa sträckor mer än på andra. Regionaltåg är värst. Att jag är kvinna tror jag också spelar roll.
10.20
Fastighetsskötare. Jag har blivit hotad av lokalhyresgäster med kriminell anknytning och av boende från närområde. Cheferna skötte det mycket illa, som chefer brukar när det handlar om jobbiga situationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer