Enligt Britten Ekstrand kan man som hemmasittare hamna i kriminalitet. Foto: SVT

Forskaren om hemmasittare: ”Allvarligt samhällsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

De ungdomar som inte går i skolan och blir så kallade hemmasittare är ett allvarligt samhällsproblem. Det menar Britten Ekstrand som har forskat länge på området.
– Demokratin kan undergrävas om vi har för många som inte har grundutbildning, säger hon.
Hon menar att vi bland annat måste se över hur skolan ser ut för att lösa problemet.

Britten Ekstrand är docent i pedagogik och har länge forskat på området hemmasittare. Hon menar att problemet är större än bara för den enskilt drabbade individen.

–  Det är inte uteslutande ett individuellt anknutet problem utan måste också ses som ett samhällsproblem. Det allvarligaste problemet är att demokratin kan undergrävas om vi har för många som inte har grundutbildning i samhället. Det vill säga alltfler utan allmän läs- och skrivkunnighet och förmåga att aktivt delta i samhället, säger hon.

Hon förklarar att långvarig skolfrånvaro, i många fall flera år, kan leda till att individen hamnar i utanförskap, som i sin tur kan leda till arbetslöshet. Forskning visar också på ganska starka samband mellan långvarig skolfrånvaro och drogproblem, brottslighet eller liknande. Det kan gälla både flickor och pojkar, menar Ekstrand.

Fokus på skolan

Enligt Britten Ekstrand bör vi titta på hur samhället, i synnerhet lokalsamhället, ser ut för att minska problemet med hemmasittare. Hon menar att till exempel hög arbetslöshet i staden eller byn där man bor påverkar barns och ungas motivation att gå till skolan.

Hon förklarar vidare att man behöver arbeta med atmosfären och klimatet i skolan för att få bukt med problemet. Det är viktigt att se över skolans mål, medel och mening.

– Men vi behöver också arbeta med relationerna mellan vuxna och barn. Lärare och skolledning har oftast den kunskap som fordras, men kanske inte det stöd och de resurser som behövs, förklarar hon.

Mer kunskap i dag

Men samtidigt tror hon att det finns hopp om möjligheterna att vända den negativa trenden. Hon förklarar att fenomenet i dag uppmärksammas mer bland politiker, av skolledning och i allmänhet. Sedan har även forskningen gjort stora framsteg inom området.

– Vi har mer och mer kunskap om skolfrånvaro generellt sett, liksom om fenomenet hemmasittare i dag. Jag är tror att det kommer att vända och bli bättre snart, säger hon.

Se inslaget om Patrik som inte varit i skolan på 10 månader.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrik har inte varit i skolan på 10 månader. Foto: SVT

Det här är en hemmasittare

Visa

– Skolverket definierar i en rapport från 2009 en hemmasittare som en elev som har 100 procent skolfrånvaro i en månads tid eller mer.

– Orsakerna bakom hemmasittande är varierande, det kan röra sig om faktorer i skolan, oro i hemmet, psykisk ohälsa eller neuropsykologiska funktionshinder.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer