I klippet berättar professorn Agnes Wold och dekanen för Sahlgrenska akademin, Agneta Holmäng, varför de dömer ut miljardsatsningen. Foto: SVT/Västra götalandsregionen/Privat Malin Arnesson

Hård kritik mot planerade miljardbygget Sahlgrenska life

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya hus för miljardbelopp planeras vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. De ska bland annat användas av medicinska forskare vid Göteborgs universitet. Men forskningschefen Agneta Holmäng och professorn Agnes Wold är djupt kritiska mot satsningen.

I klippet berättar Wold och Holmäng varför de anser att miljardsatsningen är dömd att misslyckas.

På tisdagen fattade regionstyrelsen beslut om att projektet Sahlgrenska Life ska fortsätta. Allt tyder på att besluten om att faktiskt börja bygga tas under det närmaste året. De tre husen ska bland annat innehålla medicinska laboratorier och tandvård – och ska också gynna samverkan mellan forskning, vård och näringsliv.

Att vissa vård- och forskningslokaler är eftersatta och i behov av renovering råder det ingen tvekan om,. Debatten gäller istället om det måste byggas tre nya hus. Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin, menar att det istället går att göra renoveringar och nybyggnationer i mindre skala och att det inte finns något större behov av nya lokaler. 

Både Agneta Holmäng och Agnes Wold, professor vid institutionen för biomedicin, befarar att hyreskostnaderna kommer skjuta i höjden och att det kommer innebära mindre pengar till den faktiska forskningen. Fyra prefekter vid Sahlgrenska akademin har också uttryckt oro för höga hyror i ett brev till Göteborgs universitets ledning.

Beräknade byggkostnaden är hemlig

Två av de tre nya husen ska byggas av företaget Vitartes om planerna får godkänt, ett av dem på 23 våningar. De ska sedan hyra ut dem till regionen och till forskarna vid Göteborgs universitet. Vad byggkostnaden beräknas bli för dessa två hus vet inte regionen. När SVT frågar Vitartes skriver vd:n Steinar Stokke i ett mejl: “Såsom är vanligt i alla privata branscher kan vi inte informera om produktionskostnader”.

Och vad hyran blir kommer inte slås fast förrän år 2022 – i samband med att Vitartes får uppdraget att bygga.

Men rektorn och prefekten för den medicinska institutionen är positiva till Sahlgrenska Lifes nuvarande utformning.

– Sahlgrenska Life ger oss tillgång till moderna lokaler för framtiden, säger GU:s rektor Eva Wiberg.

En längre intervju med henne kan du se här.

Sahlgrenska Life

Planerna på Sahlgrenska Life innefattar tre nya hus:

  • Hus ett på sex våningsplan ska byggas med regionens Västfastigheter som byggherre, och innehålla laboratoriemedicinska lokaler, alltså nya laboratorier där patientprover analyseras. Det ska finnas både patientmottagningar och lokaler för bland annat mikrobiologisk forskning. Den beräknade byggkostnaden för det här huset är 2,6 miljarder kronor. Sedan tillkommer utrustning för runt 750 000 kronor.  
  • Hus två kommer att byggas av företaget Vitartes och sträcka sig över bilvägen, mellan Medicinareberget och sjukhussidan. Här kommer det finnas “translationella kluster“, alltså möjlighet för samarbete mellan studenter, forskare och vårdpersonal.  
  • Hus tre kommer också byggas av Vitartes och planeras att bli 23 våningsplan på Medicinareberget. Det kommer bland annat innehålla en ny mottagning för Folktandvården, utbildningslokaler och forskningslokaler som kommer hyras av Göteborgs universitet (cirka 20 % av Hus 2 och 3), samt lokaler som kan hyras av företag som sysslar med medicinsk forskning.   
  • I planerna för Sahlgrenska Life ingår även en ombyggnad av Odontologen på Medicinareberget, som kommer att påverkas av bygget av Hus 3. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.