Foto: SVT

Forskningsprojekt ska hjälpa blåmusslan tillbaka

Publicerad

Blåmusslans tillbakagång på västkusten förbryllar såväl allmänhet som expertis. Med hjälp av så kallade musselkollektorer hoppas forskare hitta den bästa metoden för att hjälpa blåmusslan att återetablera sig.

I Askeröfjorden utanför Stenungsund ligger stora träramar nedsänkta på botten. Där växer blåmusslor, men det handlar inte om någon traditionell musselodling för försäljning eller förtäring utan om ett forskningsprojekt som ska hitta den bästa metoden för att återetablera västkustens tynande musselbankar.

– Alla pratar om hur stor skillnad det är. Förr, om man skulle fiska krabbor, gick man och hämtade musslor men i dagsläget är det på många ställen svårt att hitta några musslor över huvud taget, säger Niclas Åberg, västerhavskonsulent vid Sportfiskarna och projektledare vid kommunsamarbetet 8-fjordar.

Biologiskt nedbrytbara nät

På träramarna sitter biologiskt nedbrytbara nät av kokosfiber. De så kallade musselkollektorerna placeras på olika höjd från botten för att skapa olika förutsättningar.

På en del receptorer har man ”sått” musslor med rester från kommersiella musselodlingar. Med tiden multnar nätet och tanken är att musslorna då ska kunna klara sig på egen hand och växa till nya musselbankar.

Bakom projektet står kommunsamarbetet 8-fjordar, Sportfiskarna, IVL Svenska miljöinstitutet och Miljöteknik i väst. Det är ännu oklart vad blåmusslans tillbakagång beror på och om det finns skäl för oro, men med en effektiv metod för återetablering står vi bättre rustade för framtiden.

– Vi vet ganska väl hur vi ska förbättra vattenmiljön i sötvatten men nu har vi kanske en metod som gör att vi kan förbättra i havet, säger Niclas Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.