5 av 11 pedagoger på förskolan Kapellgången 8 tvingas byta arbetsplats Foto: SVT

Förskola i Göteborg förlorar nära halva personalstyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Förskolan Kapellgången 8 i Göteborg drabbas hårt när nästan hälften av dess utbildade personal nu tvingas byta arbetsplats i den omflyttning som förskoleförvaltningen inledde förra våren.

–Det tar många år att bygga upp en fungerande verksamhet, som de nu förstör, säger Annette Fischer förskolepedagog.

Tidigare ansvarade Göteborgs tio stadsdelsnämnder själva för förskolornas personalsammansättning och budget. Men sedan 1 juli 2018 ligger det ansvaret på förskoleförvaltningen. För drygt ett år sedan inledde förvaltningen arbetet med att flytta utbildade pedagoger mellan förskolorna för att fördela kompetensen jämt.

–Vi har här en förskola som har väldigt hög andel förskolelärare och vi behöver sprida kompetensen i staden, säger Ulla Jonsson, utbildningschef vid förskoleförvaltningen.

Enligt Ulla Jonsson rör det sig hittills om ett hundratal pedagoger som tvingats byta arbetsplats.

”Otryggt för barnen”

Förskolan Kapellgången 8 fick nyligen reda på att fyra av dess utbildade pedagoger tvingas flytta till andra förskolor och ytterligare en kommer tvingas byta avdelning.

–Det är otryggt här bland personalen nu när vi fått reda på det. Det kommer bli otryggt för barnen och för föräldrarna givetvis, säger Annette Fischer som jobbar på förskolan.

Hon håller inte heller med om att det bästa sättet att få en väl fungerande förskola är genom att flytta utbildad personal från ett ställe till ett annat.

–Jag tycker inte man ställer det till rätta på det viset utan då ser man till att det blir utbildad personal på de ställen där det inte finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.