Siriusgatans förskola ska under nästa år införa kortare arbetsdagar för personalen. Foto: Farid Dashti

Förskolan inför kortare arbetsdagar – då söker fler jobben

Uppdaterad
Publicerad

När Siriusgatans förskola i Bergsjön i Göteborg införde kortare arbetsdagar ökade antalet sökande förskollärare betydligt. Tanken är att kunna erbjuda något annat än enbart högre löner för att locka personal.

I ett projekt med start nästa år kommer personalen på Siriusgatans förskola under ett år att arbeta 35 timmar i veckan med full betalning, vilket GöteborgDirekt berättade först.

Fem av dessa timmar kommer dessutom att ägnas åt hälsofrämjande aktiviteter i olika former. Personalen kommer till exempel att kunna utföra meditation, gå på gym eller träna olika idrotter under arbetstid. Resterande av arbetsveckans 30 timmar kommer att spenderas i barngrupperna.

– Det är svårt att rekrytera förskollärare och det här är en morot för att förskollärare ska vilja söka sig till oss, säger Farid Dashti, förskolechef på förskolan.

Han menar att även om lönen är en viktig del så går det inte att enbart locka personal genom högre löner.

– Då vill personalen istället växla mellan olika arbetsplatser för att höja sin lön vilket är ohållbart. Det går inte att bedriva en verksamhet på det sättet, säger Farid Dashti.

Projektet finansieras med hjälp av 1,2 miljoner kronor som förskolan ansökt om från Göteborgs stad.

Ansökningarna ökar

Genom att erbjuda kortare arbetsdagar och bättre arbetsmiljö vill förskolan istället bidra till att personalen vill stanna på arbetsplatsen.

– Det är jättemånga som sökt. Vi har tre förskollärartjänster ute som sökts av 35 personer. Oftast brukar vi bara in in tre till fyra ansökningar per tjänst.

Förskolan har även en ledig barnskötartjänst som varit eftertraktad.

Projektet kommer att pågå i ett år och ska dokumenteras på olika sätt. Dels ska personalens hälsa jämföras med personal på en annan förskola som inte deltar i projektet. Dessutom kommer studenter från Göteborgs universitet att skriva en masteruppsats om projektet.

Hur kommer det här att påverka barnen?

– Barnen kommer att få en otroligt bra verksamhet. När personalen stannar kvar på arbetsplatsen får barnen en verksamhet som är både stabilare och som erbjuder mer, säger Farid Dashti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer