Marcela Sepulveda och Erica Hafström jobbar på Förskolan Salsavägen 47 i Angered och berättar om situationen.

Förskollärarna hinner inte med: ”Hemsk känsla”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Västs rapportering om förskolor och vikariebrist har många förskollärare hört av sig till redaktionen. Nu varnar de för att barnen blir lidande.

– Man hinner inte med, och det är en hemsk känsla, säger Marcela Sepulveda.

Förskollärare som inte hinner gå på toa, barn som inte får uppmärksamhet, föräldrar som ombeds att hämta sina barn tidigare och vikarier utan rätt kompetens.

Redaktionen har fått många beskrivningar av en bransch med stora utmaningar. Två av dem är förskollärarna Marcela Sepulveda och Erica Hafström som båda jobbar på Förskolan Salsavägen 47 i Angered.

– Barnen behöver uppmärksamhet och ibland när vi inte hinner så är det en hemsk känsla, säger Marcela Sepulveda.

Stora barngrupper och svår vikariesituation

Utmaningarna på Förskolan Salsavägen 47 är dels att barngrupperna blivit större och att det är svårt att få tag i vikarier.

– Barn som är känsliga för nya personer har man som en svans på sig, säger förskolläraren Erica Hafström om vikariesituationen.

Från och med den första oktober kommer alla Göteborgs förskolor få en och samma vikariepool. Något som ändå inte ger hopp på Salsavägen 47.

– De här problemen har funnits i så många år och det blir inte bättre. Det är mycket snack och lite verkstad, säger Marcela Sepulveda.

Känsla av att svika barnen

I slutändan är de båda oroliga för hur barnen påverkas av situationen.

Känner du att du sviker barnen?

– Ja, det kan man känna när man inte är tillräcklig, och det är en känsla jag upplever att de flesta i vår bransch har, säger Marcela Sepulveda.

Hör förskollärarna berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.