Förskolechefen Jessica Kjellén vill att föräldrarna ska samarbeta med dem för att förhindra smittspridning av kräksjuka. Foto: SVT

Kritiken mot föräldrarna – efter månader av magsjuka på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i länet har magsjuka de senaste månaderna slagit ut nästan hela förskoleavdelningar. Det här förklaras delvis av att föräldrar låter barnen återvända för tidigt till förskolorna, menar förskolepersonal.

Magsjukan har på sina håll klamrat sig fast på förskolor under långa perioder. Såväl barn som syskon, föräldrar och pedagoger har tvingas att stanna hemma.

– Det viktiga är att vi verkligen kan samarbeta med vårdnadshavarna och att de håller sina barn hemma 48 timmar, säger Jessica Kjellén, chef för ett flertal förskolor i Borås, och fortsätter:

– De måste hålla barnen hemma det där lilla extra. Det är först då vi kan bli av med det ordentligt.

Rekommendationen är att låta ett barn som verkar friskt stanna hemma ytterligare 48 timmar innan det återvänder till förskolan.

– Det finns föräldrar som blir upprörda när pedagogerna säger till. Det handlar absolut inte om att pedagogerna inte vill ha barnen här, de vill att barnen ska vara här, men att de ska vara friska och kunna delta i verksamheten fullt ut.

48-timmarsregeln följs inte

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med ett tiotal förskolor runt om i länet. Flera av dem har haft en ovanligt hård och lång magsjukesäsong. I Borås har viruset på vissa förskolor hängt sig kvar i månader, trots ihärdiga försök att sanera.

– Det har varit en väldigt tung period, lång och intensiv som vi egentligen inte känner igen sedan tidigare. När vi har trott att det ändå är över så har magsjukan kommit tillbaka igen, säger Pernilla Bjerkesjö, chef för förskoleförvaltningen i Borås.

Nästan alla förskolor SVT pratat med säger att de har vissa eller stora problem med föräldrar som lämnar tillbaka sina barn för tidigt. Alla tillfrågade förskolor hoppas på förändring.

– Det är ett problem eftersom vi får tillbaka maginfluensan hela tiden. Jag tror inte någon gör det med flit, men det har varit svårt i år, säger Pernilla Bjerkesjö.

Experten till föräldrar: ”Chansa inte”

Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska i förskolan för Västra Götalandsregionen i Göteborg, bekräftar den bilden.

– Föräldrar har ett stort ansvar att inte chansa och att inte lämna barnen för tidigt på förskolan, säger hon.

Hon menar dock att förskolan har ett minst lika stort ansvar – för hygienen och för att ge information till föräldrarna.

– Vi vet att många aldrig har fått en utbildning i grundläggande hygien. Det är klart att jag misstänker och tror att det finns att jobba med, att det finns vissa brister. Finns det inte en grundläggande utbildning kan man inte förutsätta att hygienen är riktigt på plats på förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.