Så här ser ett stilla rum ut Foto: SVT

Förslag: Kyrkorna ska bort från sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuskyrkorna i Västra Götaland kan tas bort. I stället ska de göras om till religiöst neutrala rum, enligt ett förslag som Regionstyrelsen vill gå vidare med.

– Om det finns kors i rummet så kan man känna att man inte höra hemma där, säger Jessica Wetterling (V).

Väggprydnader med bibliska motiv, kors och andra kristna symboler kan komma att plockas bort från sjukhusen i Västra Götaland. Förslaget som väckts av Vänsterpartiet går ut på att ersätta dagens sjukhuskyrkor och kapell med andaktsrum helt fria från religiösa symboler.

– Oavsett vilken religion man tillhör eller om man är icke troende, så ska det finnas ett rum för att hantera traumatiska upplevelser, säger Jessica Wetterling (V, ledamot i regionfullmäktige.

Många var skeptiska

Vid regionstyrelsens senaste sammanträde lyfte Vänsterpartiet fram Angereds Närsjukhus som ett exempel på hur de vill att det ska fungera på samtliga sjukhus i regionen. 

Inför bygget av närsjukhuset i Angered, för ett par år sedan, samlade man företrädare för 18 olika trosuppfattningar för att diskutera frågan om att dela lokal.

– Man tyckte från början att det var en dålig idé. Man var skeptisk och hade många argument emot detta, säger Björn Skog, kommunikationschef på Angereds Närsjukhus.

Men att avsätta utrymme för att ge varje trosinriktning ett eget rum på sjukhuset, var inte möjligt. När invigningsdagen kom var både en imam och en präst på plats för att öppna det gemensamma ”Stilla rummet”.

Inga motsättningar

Ett avskalat rum där biblar, psalmböcker och bönemattor är undanlagda i byråer. Väggen pryds av ett ljuskonstverk. Enligt kommunikationschefen används rummet flitigt och några motsättningar mellan trosgrupper har man inte märkt av sedan rummet togs i bruk.  

– När vi har visat det här rummet så är det faktiskt vissa som gråtit av tacksamhet. De som bekänner sig till islam förväntar sig kanske inte att bli inkluderade på det här sättet i det offentliga, säger Björn Skog, kommunikationschef på Angereds närsjukhus.

Regionstyrelsen föreslår att en utredning görs för att ta reda på hur man kan gå tillväga för att göra om dagens sjukhuskyrkor till neutralt religiösa rum. Det är regionfullmäktige som fattar beslut i frågan.

Sverige ses ju som ett kristet land – varför kan man inte då behålla de kristna symbolerna och kyrkorna?

– Kyrkan har skiljts från staten och vi är ett sekulärt land. Det handlar om att vi vill alla religioner ska bli jämställda i våra lokaler så man inte förfördelar någon, säger Jessica Wetterling (V), ledamot i regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.